• Uskoro koeficijenti za imovinu koja ne može biti vraćena vlasnicima

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vlada Srbije bi u septembru trebalo da donese koeficijente po kojima će se obračunavati vrednost imovine koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata, a koja ne može da bude vraćena starim vlasnicima.

   

  Agencija za restituciju poslala je predlog tih kvota, a konačnu reč daće Vlada Srbije. Tek tada biće poznato koliko će koštati ceo proces.

  Dve milijarde evra, toliki je ukupan iznos koji će Srbija dati za proces restutucije. Vraćanje imovine oduzete posle Drugog svetskog rata je u završnoj fazi, ali će Agenciji za restituciju biti potrebno još pet do šest godina da donese sve odluke.

  Pri kraju smo naturalne restitucije, započeli smo postupak obeštećenja, doneli smo preko 600 odluka o pravu na obeštećenje i do kraja godine vlada treba da donese odluku da li će doneti koeficijent obeštećenja kako bi se znalo koliki će tačan biti iznos. Mi ćemo do septembra podneti vladi predlog za donošenje koeficijenta i očekujemo da će do kraja godine biti isplaćen prvi novac za obeštećenje„, navodi za N1 direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

  Do sada je rešeno oko 75.000 zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno 61 odsto.

  Prema podacima Agencije za restituciju, starim vlasnicima je do sada vraćeno 3.999 poslovnih prostora, 729 stanova i 799 zgrada. Radi se o 5.527 objekata ukupne površine 391.000 kvadratnih metara. Pored toga, vraćeno je i 257 hektara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 4.185 hektara šuma i skoro 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

  Minimalna vrednost oduzete imovine koja je predmet restitucije procenjena je na 40 milijardi evra. Međutim, tu sumu građani nikada neće videti.

  Jedine koje su obeštećene u punom iznosu su verske zajednice. Njima je, po posebnom zakonu iz 2006, vraćeno sve što je moglo da bude vraćeno. Imovina koja nije mogla biti predmet restitucije je ili zamenjena adekvatnom ili obeštećena po tržišnoj ceni. Radi se o više od 90.000 kvadratnih metara objekata i skoro 60.000 hektara zemljišta.

   

  Inače, imovinu Srbiji mogli bi da dobiju i stranci. Naime, Agencija za restituciju proverava zahteve za vraćanje oko 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima. Agenciji je podneto 593 zahteva nemačkih državljana i 564 zahteva austrijskih državljana.

   

  Vlada Srbije bi u septembru trebalo da donese koeficijente po kojima će se obračunavati vrednost imovine koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata, a koja ne može da bude vraćena starim vlasnicima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Pomoć dečacima obolelim od mišićne distrofije

  Na inicijativu Fondacije „Jedro” 55 poznatih domaćih muzičara, glumaca i drugih javnih ličnosti otpevalo je pesmu, a više od 100 učestvovalo je u snimanju spota sa ciljem da se prikupe […]