• Ušteda za pčelare: Ukida se dezinfekcija vozila i uverenje za transport

  Posle dve godine pregovora sa Ministarstvom poljoprivrede, pčelari od 1. maja neće imati određene namete.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ušteda za pčelare: Ukida se dezinfekcija vozila i uverenje za transport
  Foto: Pixabay

  Novim Pravilnikom koji počinje da važi od 1. maja pčelari će biti oslobođeni plaćanja transportnih uverenja za selidbu pčela, a ukida se i dezinfekcija vozila. To znači da će u, proseku, po jednoj selidbi košnica pčelari uštedeti najmanje 12.000 dinara.

  Kako kažu u Savezu pčelarskih oragnizacija Srbije (SPOS), dve godine su sa nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede rešavali ovaj problem. Više neće biti potrebno:

  • transportno uverenje za selidbu pčela (Uverenje o zdravstvenom stanju po­šiljke životinja u unutrašnjem prometu);
  • plaćanje naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu;
  • dezinfekcija vozila pre selidbe od strane teritorijalno nadležne veterinarske stanice.

  Izmenjen Pravilnik o uslovima za stavljanje životinja u promet počeće da se primenjuje od 1. maja.

  „Pčelari su oslobođeni ne samo proceduralnih i vremenskih, već i značajnih finansijskih obaveza po tom pitanju“, kažu iz SPOS.

  Napravili su i proračun koliko će okvirno moći da da uštede. Do sada su za pisanje transportnog uverenja plaćali 345 dinara. Naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu koštala je najmanje 25 dinara po košnici u svakom smeru selidbe. Dezinkfekcija vozila od strane nadležne veterinarske stanice trenutno košta od 1.035 do 1.265 dinara u jednom pravcu selidbe, a plaća se i izlaz veterinara na teren.

  „Ako znamo da prosečan pčelinjak ima 70,6 košnica i neka bude da je prosečno udaljen od veterinarske stanice samo 15 km, ukupna ušteda po samo jednoj selidbi iznosi najmanje 11.585 dinara. Računali smo da svih 70 košnica stane na jedan kamion, što je naravno uglavnom nemoguće, pa su troškovi i znatno veći“.

  Svega navedenog od 1. maja više neće biti, a drugi propisi ostaju na snazi.

  „Uverenje o zdravstvenom stanju postaje elektronsko, pčelar ga dobija i u papirnom obliku, ali je digitalizovano. To znači da ga ne možete tehnički dobiti ako niste uradili Aktivni nadzor“, navode u SPOS.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija