• USVOJEN ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Omogućeno je privremeno udaljenje nasilnika iz kuće

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Poslanici Skupštine Strbije večeras su usvojili Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a u nastavku zasedanja izjašnjavaće se i o još tri pravosudna pravna akta.
   

  Za Zakon o sprečavanju nasilja u porodici glasala su 147 poslanika, niko nije bio protiv, šest je bilo uzdržano, a isto toliko poslanika nije glasalo.
   

  Tim zakonom, koji je predložila Vlada, omogućeno je privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja.
  Koordinisani rad i saradnja javnih tužilaštava, policije i centara za socijalni rad kroz zajedničko telo – Grupu za koordinaciju i saradnju, takođe su omogućeni tim zakonom.
   

  Cilj donošenja zakona je da se uredi organizacija i postupanje državnih organa i ustanova i time omogući delotvorno sprečavanje nasilja u porodici i brža, blagovremena i delotvorna zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici.
   

  O slučajevima nasilja u porodici vodiće se evidencije, to je po novom zakonskom rešenju dužnost policijske uprave, osnovnog suda, osnovnog javnog tužilaštva i centra za socijalni rad.
  Primena ovog zakona predviđena je od 1. juna 2017.godine. 
   

  Poslanici će se večeras izjašnjavati i o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i o izmenama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koje takođe predložila Vlada

  Poslanici Skupštine Strbije večeras su usvojili Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a u nastavku zasedanja izjašnjavaće se i o još tri pravosudna pravna akta.
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]