• Uvođenje e-Agrara, između početka setve i čekanja na subvencije

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Više od 22.000 poljoprivredenika prijavilo se na sistem e-Agrar. Platforma koja će proizvođačima omogućiti da uz nekoliko klikova stignu do subvencija, obradovala je proizvođače. Ostala je bojazan da li će zaživeti pre setve, i da li će najvažniji posao početi bez subvencija. 

  Poljoprivrednici bez digitalnog iskustva mogu da računaju na pomoć nadležnih. Milan Markov iz Žitišta napravio je grešku pri registraciji za pristupni kod na e-Agrar. Pomogli su mu u savetodavnoj službi koja će se tim poslovima baviti do 6. februara.

  „Znam da je otpor veliki kada su neke novine u pitanju, naročito kada je digitalizacija u pitanju, ali verujte mi cela ideja ovog posla jeste da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini i da će ta sredstva u istoj godini i dobiti i to je ideja e-Agrara“, ističe Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

  Više od 90 odsto poljoprivrednika na društvenim mrežama ima pozitivan stav o e-Agraru. Smatraju da će ubrzati isplatu subvencija kao i da će pokazati gde su najpotrebnije. 

  „Mišljenje koje vlada među poljoprivrednicima jeste da treba svakako iskoristiti tu šansu, biti otvoren prema tome, ali ministarstvo treba da ima sluha za ljude koji ne mogu da se snađu tako brzo i da im ostave prostora da oni vide konkretne benefite od tog onlajn alata“, navodi diplomirani inženjer poljoprivrede Miloš Stojanović, sa Instagram platforme „Poljoprivredne novosti“.

  Probni period u zemljama okruženja trajao i do tri godine

  Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika navodi da znaju da je u zemljama u okruženju e-Agrar trajao u tom nekom probnom periodu i do tri godine.

  „Kod nas se to ubrzalo na nekih tri, četiri meseca. Postoji osnovana sumnja da to neće biti tako lako izvodljivo i da neće biti tako lako samim tim što znamo da ima puno poljoprivrednika koji ne poseduju ni mobilne telefone“, dodaje Jakšić.

  Onima bez pametnog telefona, neophodna je lična karta sa čipom kako bi im u MUP-u izdali sertifikat o elektronskom potpisu.

  Šta poljoprivrednici koji koriste društvene mreže misle o e-Agraru, proverili smo u anketi koju je za RTS uradila Instagram stranica „Poljoprivredne novosti“. Za 24 sata glasalo je 1.500 poljoprivrednika. 

  Više od 88 odsto ispitanih poljoprivrednika se prijavilo na e-Agrar ili planira da to uskoro uradi, 40 odsto smatra da je prijava bila laka, a 33 odsto da je bilo malih nedoumica, dok se oko 45 odsto poljoprivrednika o e-Agraru se informiše kod nadležnih, a 55 odsto njih informacije prati u medijima.

  I Skupštinski odbor za poljoprivredu pozdravlja e-Agrar, ali upozorava da bi ga trebalo prilagoditi kalendaru poljoprivrednih radova, a ne obrnuto. Konkursi za subvencije u 2023. godini još nisu raspisani.

  „Mi možemo da čekamo kao poljoprivrednici, ali njiva ne može da čeka da se obradi ne možemo mi da čekamo u maju novac i kad ulazimo znači da kasnimo sa setvom, da kasnimo sa prolećnim radovima i samim tim dolazi i do toga da ćemo imati manje prinnose“, ukazuje Jovica Jakšić.

  Nadaju se da će e-Agrar iskristalisati ko su pravi poljoprivrednici, a ko dobija subvencije, iako ne obradjuje zemljište.

  Više od 22.000 poljoprivredenika prijavilo se na sistem e-Agrar. Platforma koja će proizvođačima omogućiti da uz nekoliko klikova stignu do subvencija, obradovala je proizvođače. Ostala je bojazan da li će zaživeti pre setve, i da li će najvažniji posao početi bez subvencija. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Sindikati traže povećanje plata prosvetnim radnicima

  Reprezentativni sindikati u prosveti saopštili su danas da očekuju hitno zakazivanje sastanka o povećanju plata prosvetnim radnicima, jer dogovoreni, koji je trebalo da bude održan 15. jula, nije […]

  Za mesec dana 1.245 požara na otvorenom

  Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Davor Vidović izjavio je danas da je u prethodni mesec dana bilo 1.245 požara na otvorenom, što je iziskivalo veoma velike napore i […]