• Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu – kako da ih prepoznate

  Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu – kako da ih prepoznate
  Foto: Unsplash

  Tržišni inspektori su nedavno otkrili ilegalnu proizvodnju falsifikata deterdženata, šampona i keksa „plazma“. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se to i očekivalo, pošto je i pre godinu dana došlo do otkrića falsifikata deterdženata koji su se prodavali na pijacama i na „haubama“.

  Istakao je da je iznenađujuće što se proizvođači falsifikata nisu opametili i prestali sa takvim ponašanjem, ali i što nadležni nisu pokrenuli dovoljno adekvatnih postupaka.

  Dragić je rekao da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda.

  „Pogotovo što su jako velike razlike u cenama i nije realno i prirodno da budu tolike razlike u cenama na pijacama i u samim prodavnicama. I pored marži i zarade koje trgovci imaju, opet ne može da dođe do tolikih oscilacija i ne može biti toliko niža cena na pijacama“, naveo je Dragić.

  Kako je objasnio, upravo je to pokazatelj da je to roba sumnjivog porekla i kvlaiteta i da bi trebalo izbegavati ili prekomerno kontrolisati te proizvode kako se potrošači ne bi doveli u zabludu ili da ne bi nastao neki zdravstveni problem.

  Obratiti se inspekciji u slučaju sumnje

  Dragić je istakao da bi ukoliko postoji sumnja da se u nekom objektu prodaju falsifikovani proizvodi to trebalo prijaviti tržišnoj i poreskoj inspekciji, a ako postoji problem sa određenim proizvodom, to bi trebalo prijaviti inspekciji koja je zadužena za kontrolu porekla tog proizvoda.

  Govoreći o cenama i sniženjima, Dragić je rekao da prosečan potrošač nikako ne može da zna kada je došlo do promene cene i da mu jedino preostaje da trgovcu veruje da je to zaista tako.

  „Dok tržišna inspekcija može uvidom u knjige trgovaca da vidi da li je došlo do promene cena neposredno pre najave, na primer neko vikend sniženje ili vikend akcije i na taj način da pokrene adekvatan postupak i sankcioniše trgovca koji na taj način posluje“, rekao je Dragić.

  Poručio je da je savet za prazničnu kupovinu potrošačima da prate akcije i sniženja i da kupuju samo ono što im je neophodno.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Počinje prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu

  Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu počinje u sredu 19. juna prijavljivanjem kandidata, a završava se poslednjim danom upisa primljenih 12. jula. Na 107 studijskih programa za […]

  31. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula

  31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više […]