• VIDEO: Belgijanci napravili pivovod

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Novi cevovod dužine 3,5 kilometara transportuje 4.000 litara piva na sat na drugi kraj grada.

  Belgijski grad Briž poznat je po svojim prelepim istorijskim zgradama i uskim ulicama od kaldrme, koje su pak toliko uske da je saobraćaj prava noćna mora. To je bio jedan od glavnih problema za pivaru De Halve Maan koja mora da drumski transportuje na milione litara piva godišnje do svoje fabrike za flaširanje. Novi cevovod, ili da kažemo, pivovod, rešava ovaj problem.

  Ksavije Vanest, vlasnik pivare „De Halve Maan“, došao je na ideju da se ispod zemlje postave cevi za transport piva, međutim, do njene realizacije nije došlo tako lako. Bilo je potrebno tri godine da se dobiju dozvole, prikupe sredstva i da se, na kraju, izgradi ovakav cevovod. 

  Zbog značajnih istorijskih lokacija, ruta je morala biti pažljivo isplanirana pre nego što su cevi postavljene u zemlju. Na kraju krajeva, troškovi cevovoda iznosili su oko 5 miliona evra, od kojih su oko 400.000 evra skupili od fanova pivare, piše Gardijen.

  Kako bi se sačuvao ukus piva ali i da bi se zadovoljive zdravstvene regulative, cevovod dugačak 3,5 kilometara napravljen je od visoko-otpornog poliethilena, što je ustvari čvrsta plastika koja se koristi u prehrambenoj insutriji. Cevovod kojim na sat vremena prođe 4.000 litara piva ispod ulica Briža, počeo je da radi ovog leta.

  Novi cevovod dužine 3,5 kilometara transportuje 4.000 litara piva na sat na drugi kraj grada.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]