• VII „Eko regata Tamiš“: 33 plovila i 93 učesnika

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  PANČEVO – Ovogodišnja VII „EKO REGATA TAMIŠ“ održana je prema planu i programu, uz učešće 33 plovila u regati i 93 učesnika na plovilima.

  Prilikom uzvodne plovidbe učesnici regate su prikupljali „plutajući nanos“ u obliku plastične ambalaže svih tipova i vrsta, koji je bio znatno manje prisutan nego ranijih godina. Pri dolasku na lokalitet „skela“ (po GPS navigaciji 14km od Tamiša) u Jabuci, regati se pridružilo 7 čamaca sa posadama iz Jabuke, koji su blagovremeno bili evidentirani kroz spisak učesnika regate sa polaskom i povratkom do Jabuke. Posle posluženja i osveženja za učesnike regate nastavljena je plovidba u pravcu Glogonjske plaže (24km od Tamiša) do destinacije gde je regata ostala na noćenju.

  U Glogonju je bio napravljen tradicionalni doček regataša od strane domaćina, gde je prisutne, posle najave člana tima za organizaciju dočeka regate iz Glogonja, Jovana Zagorca, pozdravila predsednica Skupštine MZ Glogonj, članica Gradskog veća grada Pančeva dr Mirela Petrović, dr Jordan Aleksić dekan Univerziteta Singidunum u odseku za primenjenu ekologiju i dr Jonel Subić, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, koji su se u svojim izlaganjima osvrnuli na bitnost ovakvih manifestacija i na sve ono što se čini za podizanje ekološke svesti i popravljanje situacije i konkretnih ekoloških standarda uopšte i konkretno na lokalitetu Glogonja. U ime „Eko regate Tamiš“, kao koordinator ove regate sam dao osvrt na stanje Tamiša na potezu od Pančeva do Opova od pre 7 godina do danas . Svima je jasno da je ono danas mnogo bolje po pitanju „plutajućeg nanosa“ nego pre 7 godina kada smo započeli sa ovom regatom. Naše regate su dokazale plovnost Tamiša i po najkritičnijim vodostajima, a to je potpomoglo da Tamiš u budućnosti, kao plovni put odgovarajuće kategorije, uđe u Strategiju vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015  do 2025 godine, rekao je Zagorac.

  Posle Glogonja se plovilo do Opova uz savlađivanje nakritičnije deonice Tamiša, u zoni Sefkerina. Ovaj deo je poznat po plićaku u plovnom delu toka Tamiša, koji nastaje pri niskom vodostaju i opasnosti od ostataka stubova starog mosta u rečnom koritu neposredno pre ulaska u prolaz ispod novog sefkerinskog mosta. Svi učesnici su ovaj sektor prošli bez i najmanjeg ekscesa.

  U Opovu je iz predviđenog programa nažalost izostalo gostovanje tamburaša, zbog najave lošeg vremena, no ovaj „problem“ je prevaziđen uz pomoć gitare vlasnika marine i dobrog raspoloženja regataša za druženje i pesmu. Zbog pada vodostaja tokom noći, regata je iz Opova krenula nešto ranije, već oko 10 sati. Ovo je bilo zbog toga da se ne bi izgubio povoljan vodostaj pri prolasku nepovoljnog sektora za plovidbu u zoni Sefkerina.

  Prilikom vraćanja, regata se zadržala na Jabučkoj plaži, gde su dodeljena priznanja regatašima za aktivno učešće u VII „Eko regati Tamiš“

  Opšti zaključak svih starih učesnika regate jeste da je na Tamišu po pitanju „plutajućeg nanosa“ znatno poboljšana situacija u odnosu na sve prethodne godine. Još nikada do sada nismo imali za prikupljanje manju količinu „plutajućeg nanosa“, koji se rapidno smanjivao za proteklih 6 godina.

  Ovo znači da je „Eko regata Tamiš“ ispunila svoj cilj, dajući svoj aktivni doprinos u podizanju svesti o potrebi zaštite reke Tamiš i svih naših reka..

  PANČEVO – Ovogodišnja VII „EKO REGATA TAMIŠ“ održana je prema planu i programu, uz učešće 33 plovila u regati i 93 učesnika na plovilima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]