• Više od 5.000 posetilaca na Naučnom pikniku u Arboretumu Šumarskog fakulteta

  Naučni piknik pod sloganom MISLI ZELENO, održan 17. i 18. maja u organizaciji Festivala nauke, u Arboretumu Šumarskog fakulteta na Banovom brdu, posetilo je više od 5.000 Beograđana i gostiju iz drugih gradova.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Više od 5.000 posetilaca na Naučnom pikniku u Arboretumu Šumarskog fakulteta
  Foto: Tamara Stojanović

  U ovoj zelenoj oazi u srcu grada okupio se veliki broj đaka sa svojim nastavnicima i profesorima, ali i porodica koje su deo svog vikenda rešile da provedu uz uzbudljivu naučnu zabavu. Posetioci su mogli da posete 18 interaktivnih naučnih prezentacija, radionica i izložbi sa 130 naučnih komunikatora. Partner Naučnog piknika je kompanija Yettel, a ulaz na sve programe bio je besplatan.

  Najveću pažnju posetilaca privukle su interaktivne postavke Šumarskog fakulteta, kroz koje su posetioci mogli da se upoznaju sa načinima zaštite rečnog toka i odbrane od poplava, sa brojnim stanovnicima koji prave svoja skloništa unutar i na drveću, načinima na koje se određuje starost drveta i pričama koje nam pričaju godovi o klimatskim promenama, ali i sa važnošću biodiverziteta. Veliko interesovanje izazvala je interaktivna postavka Biološkog istraživačkog društva Josif Pančić Univerziteta u Beogradu, o načinima komunikacije između svih živih bića, improvizovano igralište Akademskog Speleološkog alpinističkog kluba – ASAK, gde su najmlađi speleolozi bili u prilici da isprobaju opremu potrebnu za bavljenje ovom uzbudljivom aktivnošću, kao i atraktivni fizičko-hemijski šou „Eskplodirajuća otkrića“ Milana Popovića, u kome su kao dobrovoljci ušestvovali i mališani, otkrivajući čudesni svet fizike i hemije kroz pirotehnički spektakl.

  Posetioci svih uzrasta mogli su da kroz interaktivne postavke i radionice saznaju kako se priroda brani znanjem, rešavaju ekološke zadatke, učestvuju u radionicama i akcionim igrama, steknu nova saznanja o vodi kao izvoru života i klimatskim promenama, učestvuju u atraktivnim VR avanturama, kao i u mnogim drugim programima.

  Partner manifestacije Yettel predstavio se pričom “ŠUMA.net” o čudesnim, biljnim jezicima, koji smo tek počeli da otkrivamo i neverovatnoj teoriji o podzemnoj mreži koja povezuje šumu u zajednicu. Ball Packaging Europe zajedno sa međunarodnim projektom “Svaka limenka se računa” kao prijatelj ovogodišnjeg Naučnog piknika, na edukativan i zabavan način približio je najmlađima značaj reciklaže aluminijumskih limenki. “Eko Bioskop” jedinstveni šumski bioskop, doneo nam je ostvarenja iz čuvene National Geographic produkcije na veliki ekran među drvećem.

  Ceo program odvijao se tokom dva dana, u petak i subotu od 11 do 19 časova, a svi sadržaji bili su u potpunosti besplatni su za sve posetioce.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]