• Više od 500 poslodavaca se prijavilo na konkurs PKS za dualno obrazovanje

  Više od 500 poslodavaca prijavilo se na konkurs Privredne komore Srbije (PKS) za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku 2024/2025. godinu, među kojima je 35 odsto novih, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju tog modela obrazovanja, saopštila je danas PKS.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Više od 500 poslodavaca se prijavilo na konkurs PKS za dualno obrazovanje
  Foto: Pixabay

  Rok, koji je prvobitno bio 15. januar, produžen je do kraja januara zbog velikog interesovanja privrede, rekla je rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević.

  Prema njenim rečima, za narednu školsku godinu podneto je 1.000 izjava o spremnosti.

  „Privreda je kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 4.300 učenika koji će imati mogućnost da svoja znanja i veštine stiču u realnom radnom okruženju“, kazala je Kovačević.

  Među podnetim prijavama je primetna najveća potreba za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike.

  Kako je najavila, u narednom periodu aktivnosti PKS će biti usmerene na izradu Plana potreba privrede koji će, u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, dostaviti Kanacelariji za dualno obrazovanje, kao i Nacionalni okvir kvalifikacija do 15. marta.

  „Kroz institucionalno partnerstvo bavićemo se usklađivanjem potreba privrede i ponudom obrazovnog sistema, što će rezultirati objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, što se očekuje u aprilu tekuće godine“, objasnila je Kovačević.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Po deklaraciji čokolada – po ukusu šećerna tabla

  Prevare u vezi sa hranom su problem otkada je proizvodnja postala profitabilna. Gotovo da nema proizvoda u prehrambenoj industriji koji u nekom trenutku nije falsifikovan, od mleka i mlečnih […]