• Vlada donela uredbu za finansijsku podršku proizvođačima suncokreta

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta iz ovogodišnjeg roda.

   

  Uredba je, kako je saopšteno, doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije, uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju.
   

  Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrtambenu sigurnost stanovništva.

   
  Vlada je donela i Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovladjujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrašača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.
   
  „U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvodjačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru“, navedeno je u saopštenju.
   
  Na sednici je doneta i odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.
   
  Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i gradjane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nestašice te robe na domaćem tržištu, navedeno je u saopštenju.
   
   
   

  Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta iz ovogodišnjeg roda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. maj

  I narednih dana nastavlja se nestabilno, pravo majsko vreme, sa čestim pljuskovima. Sutra će i košava duvati. Ciklon će se premeštati preko severa Italije ka Nemačkoj donoseći Srbiji […]

  Srbija druga u Evropi po broju kockarnica

  Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, pet puta […]