• Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o zaštiti od buke, jednokratnu pomoć od 20 evra u decembru…

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, kojim se ta oblast usklađuje sa propisima Evropske unije na celovit način.

  Cilj Predloga zakona je da se uspostavi jedinstveni sistem i utvrde mere zaštite kako bi se smanjili štetni efekti buke na zdravlje ljudi, utvrdile granične vrednosti i javnosti obezbedio pristup tim informacijama, saopšteno je na sajtu Vlade.

  Predložena rešenja predviđaju preventivne mere zaštite od buke koje se osnose na oblasti planiranja i izgradnje. U prostornim i urbanističkim planovima obezbeđuju se mere i uslovi zaštite od buke, a naročito međusobni prostorni raspored infrastrukture, industrijskih, stambenih, rekreacionih i drugih objekata, kao i akustično zoniranje i utvrđivanje posebnih režima korišćenja tih područja.

  Kada je reč o sankcijama, ukoliko preduzeće ili drugo pravno lice učini prekršaj, predviđene su, pored novčanih kazni, i zaštitne mere oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili namenjeni za izvršenje prekršaja, odnosno koji su nastali kada je prekršaj učinjen.

  Na sednici je usvojen Zaključak o prihvatanju donacije Republike Poljske u vakcinama protiv bolesti kovid19 SPIKEVAX (pod ranijim nazivom Moderna).

  Polazeći od tradicionalno prijateljskih i bliskih odnosa dveju država, navodi se u saopštenju Valde, Poljska je donela odluku da 200.000 doza vakcine, bez nadoknade, ustupi Srbiji kako bi se nastavila neometana masovna vakcinacija stanovništva.

  Usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, kojim se produžava rok do 30. aprila 2022. godine za prelazak na novi sistem, a koji predviđa mogućnost korišćenja, pored fiskalne kase, i tableta, mobilnog telefona i običnog ili termalnog štampača, kao i kombinaciju hardverskih i softverskih komponenti uređaja.

  Trancizioni period počinje 1. novambra 2021. godine, a predložene izmene predviđaju i da neće biti potrebna defiskalizacija starih uređaja, već će ona biti automatski izvršena prelaskom na novi model.

  Na sednici je usvojen i Predlog o izmenama i dopunama Zakona o privremenom registru punoletnih državljana kojima se isplaćuje novčana pomoć, čime je definisano davanje dodatne jednokratne pomoći od 20 evra (u dinarskoj protivvrednosti), u decembru.

  Građani koji se nisu prvobitno prijavili za dodatnu novčanu pomoć 30+30 evra (u dinarskoj protivvrednosti), kao i oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. godine, kada je Zakon stupio na snagu, to mogu da učine od 15. do 30. novembra 2021. godine. Vlada Srbije i na taj način nastavlja da pruža pomoć građanima usled pandemije koronavirusa.

  Vlada je usvojila Zaključak u vezi sa izveštajem o stanju u sektoru mlekarstva i saglastnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za unapređenje stanja u sektoru mlekarstva u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti kovid19.

  Imajući u vidu da se muzno govedarstvo u ovom trenutku nalazi u najtežem periodu, a da smanjenje broja krava nije rešenje za povećanje rentabilnosti proizvodnje mleka, jer bi to za posledicu imalo smanjenje broja primarnih proizvođača mleka, neophodno je da se u pronalasku rešenja uključe svi učesnici u proizvodnom lancu i tako ublaže posledice pandemije, stabilizuju tržište i cena i zaštiti domaća proizvodnja.

  Vlada je donela i Odluku da se letnjikovac porodice Pejačević u Jarkovcima proglasi za kulturno dobro, kao i  Odluku o utvrđivanju mere zaštite, granice zaštićene okoline i mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture zgrade Mitropolije u Novom Pazaru.

  Ovaj objekat predstavlja reprezentativni primer gradske arhitekture karakteristične za period od kraja 18. i početka 19. veka. Jedna je od retko sačuvanih gradskih kuća iz tog perioda. Zgrada Mitropolije spada u najstarije primerke narodnog graditeljstva u Novom Pazaru, ali i u Srbiji. Svojim izgledom svedoči o potrebama, shvatanjima i navikama velikodostojnika SPC u 19. veku.

  Pored svojih arhitektonskih vrednosti Mitropolija je značajna i kao svedočanstvo društvenog i političkog života u Novom Pazaru, položaju SPC i srpskog stanovništva u ovim krajevima pre oslobađanja od turske vlasti. Funkcije koje je dobijala svedoče i o razvoju školstva u ovom gradu na jugu Srbije.

   

  Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, kojim se ta oblast usklađuje sa propisima Evropske unije na celovit način.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

  Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je u ponoć, u skladu sa zakonskom procedurom. U ponoć je istekao i krajnji rok do kada izmene u […]

  Pretežno sunčano i toplije, vetar u slabljenju

  U Srbiji se danas očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, uz promenljivu oblačnost koja tek ponegde u brdsko-planinskim predelima može posle podne usloviti kratkotrajnu slabu […]