• Vojni analitičar: Obavezni vojni rok od 90 dana je minimum za obuku

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je služenje obaveznog vojnog roka od 90 dana minimum vremena potrebnog za obuku.

  Radić je rekao da se najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će predložiti uvođenje obaveznog vojnog roka od 90 dana „može čitati ne kao predlog, već kao odluka“.

  Unazad, nekih četiri pet godina je ta tema na stolu i mislim da je predsednik odlučio da se služi obavezni vojni rok i da je to sada samo pitanje određenih mehanizama„, rekao je on.

  Ocenio je da je vojska do sada mogla da pripremi sve za služenje obaveznog vojnog roka.

  Mislim da je šteta što vojska nije pripremila sve za to služenje, s obzirom na to da je imala dovoljno vremena„, rekao je Radić i dodao da možemo relativno skoro da očekujemo služenje obaveznog vojnog roka.

  Upitan da li misli da je 90 dana dovoljno za obavezan vojni rok, on je odgovorio da je „90 dana možda minimum“, dodajući da je to „rok unutar koga se može sprovesti obuka i ništa više od toga“.

  Voleo bih kada bi to bio jedan kombinovani mehanizam sa 90 dana obavezne obuke i sa 90 dana u roku od tri do pet godina služenja u rezervi, na vežbama, na obukama, zbog kondicije„, rekao je on.

  Smatra da je rok od 90 dana proizvod kompromisa između više ideja.

  Očigledno je da je prevagnuo stav, odnosno kompromis između ideje da se uvede obavezno služenje vojnog roka i onog što može da se napravi za mlade, kada je reč o njihovom vremenu, energiji i dobroj volji i finasiranju tog projekta„, rekao je on.

  Vučić je rekao sinoć da će njegov predlog biti da se u narednom periodu razmišlja o obaveznom vojnom roku od 90 dana, ali da je vojna neutralnost želja Srbije i da će država ostati na toj politici.

  Svaki čovek, svaki muškarac može da posveti svojoj zemlji 90 dana, to nije ni 365 dana, nije ni šest meseci, a na nadležnim vojnim organima je da nam pokažu računicu koliko bi nas to koštalo„, kazao je on.

  Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je služenje obaveznog vojnog roka od 90 dana minimum vremena potrebnog za obuku.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 206 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 195 dinara po litru, piše […]

  Od 25. aprila akcija pojačane kontrole saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]