• Vojni sindikat: Vulin smenio oficira uzbunjivača, koji je ukazao na korupuciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri lica

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vojni sindikat Srbije saopštio je da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog grubog kršenja zakona i nepostupanja po upozorenju uzbunjivača, piše Danas.

  Prijavu će podneti, kako se dodaje, i zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunјivača koji je ukazao na korupuciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri lica u Ministarstvo odbrane.

  „Ministar odbrane, pre nekoliko dana, potpisao je naredbu o smenjivanju sa dužnosti oficira na službi u jednoj od uprava Ministarstva odbrane, koji je odbio da na nezakonit način zaposli određene kadrove“, navodi se u saopštenju VSS.

  Prema njihovim tvrdnjama, komisija za prijem u radni odnos dobila je usmeni nalog iz kabineta ministra odbrane da se „moraju zaposliti četiri lica“, koja u datom trenutku nisu ispunjavala potrebne zakonske uslove.

  „Uzbunjivač, oficir sa najvišim ocenama i koji je upozorio na nezakonitost, ekspresno je i protivzakonito i mimo propisa prebačen na niže radno mesto“, ističu iz Vojnog sindikata Srbije.

  Ovakvo postupanjeVulina i njegovih najbližih saradnika, dodaje se u saopštenju, jesu nastavak kontunuiranog urušavanja i kriminalizovanja sistema bezbednosti, negativne selekcije i svođenje jedne državne važne
  institucije na politikanstvo i stranačko zapošljavanje.

  „Na žalost ovo nije usamljen slučaj progona uzbunjivača u sistemu odbrane. Lica koja ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti umesto da se zaštite i stimulišu da ukazuju na zloupotrebe, bivaju kažnjavana i zlostavljana. Da zlo bude veće, to naređuju najviši vojni i državni rukovodioci, a ovaj negativan primer ukazuje da to dolazi i od samog ministra“, naglašavaju iz VSS.

  U saopštehnju su podsetili da Vojni sindikat Srbije godinama unazad uzbunjuje javnost i ukazuje na razne zloupotrebe, čak i činjenje krivičnih dela.

  „I sami smo primer progona i najgrubljih oblika zlostavljanja od strane administracije ministra odbrane. Poslednji je trenutak da skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove i Vlada Srbije preispitaju ulogu i rad ministra odbrane i njegovih najbližih saradnika“, smatraju u ovom sindikatu.

  Ovaj slučaj dolazi u trenutku kada srpsku vojsku napušta dnevno veliki broj nezadovoljnih oficira, podoficira, profesionalnih vojnika i civilnih lica na službi u Vojske Srbije, zaključuje se u saopštenju.

  Vojni sindikat Srbije saopštio je da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog grubog kršenja zakona i nepostupanja po upozorenju uzbunjivača.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li bi veći porez na alkohol smanjio potrošnju

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je nedavno vlade širom sveta da povećaju poreze na alkohol i zaslađena pića. Kako se navodi, zdravstveni problemi prouzrokovani konzumiranjem alkohola i zaslađenih pića sve više opterećuju zdravstvene sisteme, a ova organizacija smatra da će povećanjem cena tih proizvoda odvratiti ljude od kupovine.