• Vrtoglave cene oprema za bebe: Drastično poskupeli kolica, krevetac i kozmetika, roditeljima potrebne najmanje dve prosečne plate

  U Srbiji je prethodnih meseci poskupelo apsolutno sve – od osnovnih životnih namirnica, nekretnina u skoro svim gradovima, struje, gasa i ogreva, a u nebesa su otišle i kamate na kredite, tako da ne čudi što su proizvođači opreme za bebe podigli cene i za 30 odsto. Prednjače kolica, pa tako „vozila za bebu“ nema ispod 20.000 dinara, dok su prošle godine mogla da se pronađu i za desetak hiljada dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vrtoglave cene oprema za bebe: Drastično poskupeli kolica, krevetac i kozmetika, roditeljima potrebne najmanje dve prosečne plate
  Foto: Pixabay

  Poskupeo je i tekstil za novorođenčad – od švedskih i tetra pelena, do benkica i zekica, zatim kozmetika i adaptirano mleko koje je, možda, najveći izdatak za sve roditelje. Osim ukoliko beba doji, onda mame i tate iole mogu da uštede.

  Najlepši dan u životu svakog roditelja je onaj kada bebu izvedu iz porodilišta i dovedu je kući. Međutim, od tog dana, osim ljubavi, nege i pažnje, koju mama i tata bezrezervno pružaju svom detetu, neophodno je i da se „presaberu“ i spreme za sve troškove koji će im isprazniti budžet u prvih šest meseci po dolasku prinove.

  Mlađa deca uglavnom nasleđuju od starije, ali prva beba u porodici dobija sve novo, pa roditelji u Srbiji, pre nego što novorođenče stigne, unapred potroše najmanje dve prosečne plate na opremu za bebu.

  Tu su i standardni mesečni troškovi kao što su adaptirano mleko odnosno dohrana (ukoliko beba ne doji), pelene i neophodni vitamini u prvim mesecima bebinog života.

  Zbog toga i ne čudi što se mnogi roditelji odlučuju da prvo opremanje za dolazak bebe obave u inostranstvu.

  Samo za osnovne potrepštine i to one najjeftinije, potrebno je izdvojiti oko 200.000 dinara. Roditelji se najčešće odlučuju za najbolji odnos cene i kvaliteta i uglavnom završe kupovinu u Austriji, Nemačkoj ili Sloveniji jer tamo, kako se čini, imaju više razumevanja za potrebe jedne porodice.

  Cene dečije garderobe i opreme u Evropskoj uniji daleko su niže nego u Srbiji. Kada se na to doda povraćaj PDV-a, koji strani državljani dobijaju odmah i bebi hranu koja je u inostranstvu već pri kupovini oslobođena nameta, putovanje se debelo isplati.

  Foto: Pixabay

  Ne moraju da čekaju i po nekoliko meseci da država refundira PDV na bebi opremu, i to samo ako spadaju u grupu onih za koje je povraćaj moguć.

  Šta je najskuplje

  Prema cenama koje smo prikupili u najvećim prodavnicama dečije opreme, apotekama i hipermarketima, najskuplje stavke pri opremanju dolaska novog člana u porodici su kolica, garderoba i kozmetika za bebe.

  Tu je, kao što smo rekli, i dohrana koja košta između 1.500 i 2.000 dinara za pakovanje od 400 grama.

  Postoji i skuplja varijanta ukoliko beba zahteva mleko bez laktoze, za laku noć, bolje varenje i slično. Takve formule koštaju i do 3.000 dinara.

  Što se tiče kolica, dok su prošle godine na sajtovima za opremanje bebe mogla da se nađu i za desetak hiljada dinara, sada je situacija znatno drugačija, pa tako nema „vozila za bebe“ ispod 20.000 dinara.

  Cena kolica može biti paprena, u zavisnosti koliko su roditelji spremni da izdvoje novca. Ona najbolja koštaju između 100.000 i 150.000 dinara, a najčešće sadrže 3 u 1 – kolica, nosiljku i autosedište do bebinog šestog meseca.

  To je možda i isplativo, mada posle pola godine potrebno je kupiti novo autosedište, a najjeftinije je oko 10.000 dinara. Ono, možda, nije toliko udobno niti ima duple sigurnosne pojaseve za vezivanje, zbog čega se roditelji odlučuju na kupovinu onih sa izofiksom, kako bi bilo stabilno odnosno povezano sa sedištem automobila. Za takvo autosedište izdvajaju oko 20.000 dinara.

  Tetra pelene, švedske pelene, benkice, zekice, čarapice, kapice, dekice, ćebići, zvuči kao da za ove „sitnice“ nije potrebno puno novca. Ali jeste.

  Foto: Unsplash

  Dekica iz koje se beba iznosi iz porodilišta, a potom se koristi narednih tri meseca košta oko 5.000 dinara. Nosiljka je čak i skuplja – do 10.000.

  Pošto beba brzo raste i prerasta garderobu, već za nekoliko nedelja potrebno je kupiti veće benkice i bodije, kozmetiku koja se istrošila, dodatnu opremu i igračke.

  Sve to donosi nove troškove u već iscrpljenom kućnom budžetu, a nabavka u inostranstvu, ko je kupio pre porođaja, postaje mnogo komplikovanija, jer je sa bebom teško izdvojiti vreme za put.

  Roditelji koji nemaju od koga da naslede bebi opremu i garderobu, suočavaju se sa troškovima koji definitivno ne mogu da se podvedu pod mere za porast nataliteta.

  Zbog toga mnogi pronalaze polovnu opremu za bebe, pa čak i garderobu, na različitim sajtovima i na Fejsbuk grupama.

  Inače, od 1. januara roditlejima u Srbiji je povećan dodatak za decu, pa tako za rođenje prvog deteta dobijaju 371.614,46 dinara.

  Roditeljski dodatak za drugo dete, koji se isplaćuje u 24 rate, sada iznosi 329.643,66 dinara (mesečno 13.735,15 dinara), za treće dete, koji se isplaćuje u 120 rata, 1.977.861,97 dinara (mesečno 16.482,19 dinara), a za četvrto dete 2.966.792,95 dinara u 120 rata (mesečno 24.723,28 dinara).

  Foto: Unsplash

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. maj

  I narednih dana nastavlja se nestabilno, pravo majsko vreme, sa čestim pljuskovima. Sutra će i košava duvati. Ciklon će se premeštati preko severa Italije ka Nemačkoj donoseći Srbiji […]

  Srbija druga u Evropi po broju kockarnica

  Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, pet puta […]