• Za ulazak u EU iz Srbije od naredne godine potrebna „dozvola“ od sedam evra

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Građanima Srbije će od naredne godine za ulazak u neku od zemalja EU biti potrebna dozvola ili „instant viza“ koja će koštati sedam evra.

  Kako je saopšteno iz Brisela, Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) trebalo bi da postane kompletno operativan tokom 2022. godine nakon čega će oko 1,4 milijarde ljudi iz više od 60 zemalja, koje su do sada mogli slobodno da ulaze u Šengen zonu, biti primorani da apliciraju za ovu „ulaznicu“ ili kako je još nazivaju „putno odobrenje“, pre nego što krenu u bilo koju od zemalja EU, piše Blic.

  Na sastanku Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) koji je održan 13. oktobra, napomenuto je da EU neće biti prva koja će zahtevati sličnu stvar od zemalja koje su u bezviznom režimu.

  Kako navode, takva praksa već postoji u SAD, Kanadi, Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS-a datira još od 2016. godine, a bilo je najavljeno da će ceo sistem proraditi ove godine, ipak zbog pandemije početak primene je odložen.

  Naime, sam sistem trebalo bi da pomogne oko aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a isti se odnosi na ukupno 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u Šengensku zonu.

  Pored Srbije, na ovom spisku su se, između ostalih našle i Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

  Kako najavlju nadležni, EU sistem će biti veoma lak, brz i jednostavan, iako će on obuhvatiti ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.

  Građani Srbije koji budu planiali putovanje u EU moraće da popune onlajn aplikaciju, koja ne oduzima više od desetak minuta vremena.

  U samoj aplikaciji biće izneseni zahtevi za navođenjem ličnih podataka, podataka o pasošu, zemlje u koju se prvo putuje, podataka o eventualnom kriminalnom dosijeu, boravak u ratnim područjima, zabrane posete određenih zemalja.

  Svi podnosioci zahteva, starosti od 18 do 70 godina, moraće ovu uslugu da plate sedam evra, dok će ista biti besplatna za maloletne, a njihove podatke moraće da popunjavaju i šalju roditelji. Nekoliko minuta kasnije trebalo bi da na svoju mejl adresu stigne odgovor o prihvatanju zahteva za „instant vizu“ koja će važiti tri godine (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko vam važi aktuelni pasoš.

  U slučaju odbijanja dobićete i obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe.

  Posedovanje „instant vize“ trebalo bi prvo da provere prevoznici koji saobraćaju iz „trećih zemalja“ ka zemljama Evropske unije, a kontrola će biti vršena i na samim graničnim prelazima.

  Sa ovim dokumentom, kada jednom uđete u zemlju koju ste naveli kao prvu destinaciju, moći ćete da posetite i sve druge zemlje Evropske unije. Ova dozvola će vam 2022. godine biti neophodna ako budete planirali da idete na more u Grčku ili Hrvatsku, u šoping u Mađarsku, posetu rodbini u Austriju ili Nemačku na skijanje u Sloveniju ili Bugarsku.

  Međutim, to ne znači da će vam samo ona biti dovoljna za prelazak granice u vreme pandemije koronavirusa.

  Naprotiv, ona će biti samo jedan od neophodnih dokumenata, dok će svaka država ponaosob propisivati dodatne epidemiološke mere – potvrdu o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativan PCR test, a u slučaju pogoršane situacije, kao što je sada slučaj, pojedine države mogu potpuno da nam zatvore vrata.

   

  Građanima Srbije će od naredne godine za ulazak u neku od zemalja EU biti potrebna dozvola ili „instant viza“ koja će koštati sedam evra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 201 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 194 dinara po litru, saznaje […]