• Zakazano javno saslušanje na temu promene Ustava Republike Srbije

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Srbije zakazao je za petak 17. septembar javno slušanje na temu „Promene ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“.

  Javno slušanje održaće se u Domu Narodne skupštine, a pozvani su da mu prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministar pravde Maja Popović, predsednik i sudije Ustavnog suda, predstavnici pravosuđa, predsednik i sudije Vrhovnog kasacionog suda, Republički javni tužilac sa svojim zamnicima, predstavnici stručne javnosti, zatim strukovnih udruženja, nezavisnih državnih orgasna, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

  Takođe su pozvani ambasadori država članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade, saznaje Tanjug.

  Tekst ustavnih amandmana izradila je Radna grupa koju su činili pored ostalih i profesori ustavnog prava i predstavnika udruženja tužilaca i sudija.

  Javna slušanja biće organizovana i u drugim gradovima Srbije, a nakon usaglašavanja, sredinom oktobra ponovo će ići na mišljenje Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope.

  Njihove odredbe i novine u odnosu na postojeća ustavna rešenje objasniće članovi radne grupe, a u raspravi o rešenjima učešće će moći da uzmu svi pozvani učesnici javnog slušanja.

  Tekst amandmana koji će se naći na javnom slučaju pre svega predviđa jedinstvenost pravnog poretka, uz podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

   

  Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Srbije zakazao je za petak 17. septembar javno slušanje na temu „Promene ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  U okviru međunarodne akcije na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja i droge

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenili su na teritoriji Republike Srbije veću količinu oružja i droge u međunarodnoj akciji SEE JAD 2023 u okviru EMPACT Firearms („Zajednički dani akcije Jugoistočne Evrope 2023“), čiji je cilj da se kroz međunarodnu saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nezakonite trgovine opojnih droga, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa.

  Sokolom za sokola – Srbijavoz pokreće kampanju za zaštitu stepskog sokola

  Na inicijativu kompanije „Srbijavoz“, u železničkoj stanici Beograd Centar u četvrtak, 30. novembra, simbolično je obeležen početak kampanje „Sokolom za sokola”. Tokom trajanja kampanje, čiji je glavni cilj zaštita i očuvanje stepskog sokola (Falco cherrug), od svake kupljene karte u vozu „Soko“ biće odvajan jedan dinar za kupovinu i postavljanje veštačkih gnezda, kao i za čišćenje dela staništa stepskog sokola u opštini Alibunar.

  Počelo prijavljivanje osmaka za predmet koji će polagati kao treći na maloj maturi

  Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se od danas pa do 29. decembra izjasne elektronski putem preko portala Moja srednja škola https://www.mojasrednjaskola.gov.rs/ ili pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu, najavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.