• Zaplenjena roba na internet licitaciji od 10 sati – na prodaju telefoni, izgubljen prtljag i sat od 885.000

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Danas u 10 sati počinje prva elektronska licitacija robe koja je trajno oduzeta na carini. Građani mogu da se nadmeću za pojedinačne predmete, a firme za takozvanu zbirnu kupovinu veće količine robe. Slobodan Tomić iz Uprave carina Srbije kaže za RTS da je interesovanje najveće za garderobu, tehničke uređaje, galanteriju i tradicionalno za motorna vozila.

  Slobodan Tomić iz Uprave carina Srbije kaže da je za licitaciju prijavljeno nešto više od 60 učesnika, ali da mnogi licitiraju za više od jednog predmeta.

  „Prijavilo se daleko više građana nego pravnih lica, što ne čudi. Na to smo bili spremni i očekivali smo, zbog toga što je u okviru ponuđene robe mnogo više pojedinačno određene robe za koju mogu da licitiraju fizička lica u odnosu na robu koja se prodaje zbirno i za koju mogu samo pravna lica da licitiraju“, objašnjava Tomić.

  Na spisku licitacije su osim skupocenih satova i nekoliko mobilnih telefona, ekskluzivnih ženskih tašni, tri projektora, slušalice i USB kablovi, kao i izgubljeni prtljag koji se prodaje zbirno i za koji mogu da licitiraju samo pravna lica.

  Tomić ističe da je interesovanje najveće za garderobu, za tehničke i IT uređaje, galanteriju i tradicionalno za licitaciju motornih vozila.

  Početnu cenu predemta utvrđuje stručna komisija

  Slobodn Tomić kaže da je objava prve onlajn licitacije izazvala veliku pažnju i da su imali preko 10.000 poseta na sajtu i da se oko 2.600 građana i blizu 300 pravnih lica prijavilo na aplikaciji.

  „Međutim, kada je usledio sledeći korak, a to je prijavljivanje za licitaciju, broj je bio znatno manji – registrovana su 463 pravna i fizička lica. Sledeći korak koji je nužan za svaku licitaciju, pa i ovu, jeste uplata kaucije. Tu se broj učesnika sveo na ukupno 113 prihvaćenih kaucija. Praktično, danas očekujemo 63 učesnika, 42 fizička i 21 pravno lice, a mnogi će licitirati za više od jednog predmeta“, navodi Tomić.

  Kaže da početnu cenu utvrđuje stručna komisija Carinarnice, koja organizuje licitaciju, na bazi cene iste ili slične robe na domaćem tržištu. Naglašava da je cena niža od tržišne jer nije opterećena uobičajenim trgovačkim maržama i PDV-om.

  Na prodaju ručni sat od 885.000 dinara

  Najveću početnu cenu od 885.000 dinara, na današnjoj licitaciji ima ručni sat „Hublot“, za koji će se nadmetati troje učesnika.
  Slobodan Tomić kaže da je u pitanju veoma vredan ručni sat koji se na prodaji pojavljuje nakon okončanog prekršajnog postupka, dok je u trenutku kada je zadržan i kada je postupak pokrenut vredeo više od 12.000 evra.

  Jedan „Roleks“ muški ručni sat od belog zlata prodat je na prethodnoj licitaciji za više od tri miliona dinara, a početna cena bila je 2,4, što je najskuplja prodata roba Carinarnice Beograd.

  Tomić ističe da očekuju da će elektronskom licitacijom učiniti da se cene još dinamičnije povećavaju jer se učesnici među sobom ne poznaju, ne vide se i zaštićeni su jer licitiraju pod šifrom, zbog čega je gotovo isključena mogućnost dogovaranja i uticaja.

  U 2021. godini bilo je skoro stotinu javnih licitacija i u budžet je uplaćeno gotovo 73 miliona dinara.

  Kako izgleda spisak predmeta koji se prodaju na licitaciji, moguće je videti na sledećem linku.

  Danas u 10 sati počinje prva elektronska licitacija robe koja je trajno oduzeta na carini. Građani mogu da se nadmeću za pojedinačne predmete, a firme za takozvanu zbirnu kupovinu veće količine robe. Slobodan Tomić iz Uprave carina Srbije kaže za RTS da je interesovanje najveće za garderobu, tehničke uređaje, galanteriju i tradicionalno za motorna vozila.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ko od frilensera nije podneo poresku prijavu plaća i zateznu kamatu

  Ukoliko frilenseri nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra ove godine, na raspolaganju im je mogućnost podnošenja neblagovremene poreske prijave. To znači da, pored poreza i doprinosa, treba da izračunaju i plate zateznu kamatu, čiji iznos zavisi od visine prijavljenih prihoda i broja dana kašnjenja.

  Zemljotres u Petrovcu na Mlavi

  Zemljotres magnitude 3,6 jedinica Rihterove skale pogodio je danas u 9:47 Petrovac na Mlavi, objavio je Republički seizmiološki zavod.

  Pravo na dostojanstvenu smrt: Šta je eutanazija i kako zakon u Srbiji gleda na ubistvo iz samilosti

  Kada govorimo o eutanaziji neizbežno je i moralno pitanje o tome da li imamo pravo da nekoga usmrtimo, kao i da li se iza ovog čina kriju opasnosti za zloupotrebu? Do sada su u Evropskoj uniji aktivnu eutanaziju omogućile Holandija, Belgija, Portugal, Španija i Nemačka. Van Evropske unije, to je moguće u Švajcarskoj, a pasivna eutanazija je moguća u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Austriji. Međutim, u Srbiji trenutno ne postoji zakon koje omogućava ovaj izbor.

  Svako peto dete u Srbiji doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, trauma ostaje do kraja života i nosi posledice

  U akciji Evropola i Interpola, pre nekoliko dana, u više zemalja uhapšeno je 39 seksualnih predatora. Srbija je u toj akciji pružila podršku, ali na teritoriji naše zemlje nije bilo privođenja. Iz kandži zlostavljača spaseno je troje dece, koja su bila deo lanca trgovine ljudima. U Srbiji se godišnje prijavi najmanje 400 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece, a sve češće žrtve postaju i manipulacijom fotografija i snimaka uz pomoć veštačke inteligencije. Trauma koju deca dožive ostaje do kraja života i nosi brojne posledice.