• Zašto nema lekara u manjim mestima

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U Srbiji ima oko 1.400 nezaposlenih lekara, a u isto vreme nema ih dovoljno u čitavoj Vojvodini ili, na primer, u Malom Zvorniku.

  Ministarka zdravlja njavljuje da će tokom ovog meseca, u dogovoru sa kancelarijom predsednika Srbije, biti sprovedena nova zapošljavanja mladih lekara. Međutim, kaže, lekari neće u manja mesta, da odlaze od kuće, ali zato žele u inostranstvo, prenosi N1.

  „Ako vam se nudi da odmah imate smeštaj, da ćete imati službeni auto, kojim ćete moći odmah da odete kod pacjenta, da ćete imati internet, da ćete imati kabl… Znači, sve ćemo uraditi, ali nemojte sada da sedite i obavezno čekate, da tu su tata i mama, ali vi hoćete da idete u Nemačku. Pa kako ćete onda obilaziti tatu i mamu? Kanada. Preko okeana. Šta je onda sa tatom i mamom“, izjavila je ministarka Grujičić.

  Pulmolog Srđan Lukić napustio je pre tri godine Srbiju. Kvalitetniji i bolji život pronašao je Sloveniji, u Kopru i Izoli, na obali Jadrana. 

  „Ovde čak i najmanja mesta imaju bukvalno sve uslove za život. Počevši od sređene infrastrukture, čiste okoline, nezagađenog vazduha, postoji jedan funkcionalni sistem“, prića Lukić.

  Njemu i njegovim kolegama ministarka je pokušala da objasni kako nema boljeg mesta od domovine. Nije joj jasno zašto lekari, a naročito mladi, ne žele u ovdašnja mala mesta.

  Jedan od razloga za odlazak lekara je i odnos prema njihovom radu i trudu, objašnjava doktor Lukić. Srpsko zdravstvo mu je svakodnevno donosilo frustracije, iako je radio u Kliničkom centru.

  „Vi non-stop igrate tu igru moći sa nadređenima, non-stop u svom poslu morate da se bavite stvarima koje bi morale da se podrazumevaju“, kaže Lukić za N1.

  „Da ne pominjem kolege koje volontiraju. To su uvek neka obećanja, pa volontrianje u nedogled. Pa rad na određeno. Prosto vam posle to stalno napominju, kao, ti si dobio posao, ti si dobio specijalizaciju, ti sad treba da budeš zahvalan“, dodao je.

  Ignorisanje Zakona o platnim grupama i kolektivnog ugovora, desetkovanost, dotrajala oprema. Podugačak je spisak onoga na šta se lekari žale.

  „Imamo bar deset gradova u ovom trenutku gde ne rade liftovi u bolnicama. Dakle, ne pričamo o magnetnim rezonancama, skenerima, ultrazvukovima i tako dalje, nego pričamo o najosnovnijem, da ne bismo morali da nosimo pacijente“, kaže Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta.

  Tu su i napadi na zdravstvene radnike i preobiman posao. Konstatuje Panić, najgore je što odlaze specijalisti i subspecijalisti sa iskustvom. U inostranstvo ili privatnu praksu. Ali za to ministarka misli da ima lek – one koje država obučava treba obavezati da bar deset godina rade u državnoj službi. Posle mogu gde hoće.

  U Srbiji ima oko 1.400 nezaposlenih lekara, a u isto vreme nema ih dovoljno u čitavoj Vojvodini ili, na primer, u Malom Zvorniku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]