• Zašto PIO fond od nekih penzionera traži da vrate deo penzije, čak i od naslednika preminulih

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Zašto je kada odete u penziju važno da znate da li je vaše rešenje konačno ili privremeno. Deluje kao formalnost, a zapravo može da zakomplikuje penzionerske dane. Problem nastaje kada se ispostavi da se po konačnom rešenju, menja iznos penzije koju je penzioner godinama primao.

  Dva dopisa iz Fonda PIO, sa dva neprijatna iznenađenja za Veroniku koja je već 15 godina u penziji, a kao inženjer metalurgije radila je do 66 godine. Najpre joj je traženo da vrati višak od isplaćenih penzija.

  „Šta to znači, to nije neka moja greška. Naravno da sam ja to platila, i to u tri rate. Međutim, sad dobijam drugi dopis. Moj muž je umro pre godinu i osam meseci i oni su izvršili kontrolu da su mu isplaćivali više penzije, to je ispalo negde 36, 37 hiljada“, kaže Veronika Radonja Milojević.  

  Dilema zašto se njoj traži vraćanje trećine duga, razrešena je kada su dopis sa istim zahtevom dobile i njihove ćerke. U Fondu objašnjavaju, da je sve po zakonu. Penzije su preplaćene, jer je iznos po privremenom rešenju bio viši, nego po sada konačnom.

  Ispostavilo se da su i ona i muž u periodu zbog koga je rešenje bilo privremeno, primali nižu zaradu nego inače, što je umanjilo penziju. 

  „Konkretno i za gospođu i za gospodina razlog je bio zahtev advokata, odnosno punomoćnika da se donese konačno rešenje. Bez obzira i da nije bio zahtev advokata u nekom trenutku bi se donelo to rešenje“, kaže Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava osiguranika, RF PIO. 

  Zakonski rok da fond donese konačno rešenje je tri godine, a zbog toga što ih donosi sa velikim kašnjenjem, od penzinera traži vraćanje preplaćene penzije za poslednje tri godine. Kada je 2018. promenjen zakon i rešen problem obračuna poslednje godine staža, zbog čega su gotovo sva rešenja u startu bila privremena, broj od u tom trenutku – pola miliona takvih rešenja je prepolovljen, ali i dalje stižu nova. 

  „Primera radi u sistem uđe 39.000 novih rešenja koja su privremena, a mi godišnje možemo da okončamo negde oko 47.000 takvih rešenja. Drugim rečima u jednoj godini okončamo više nego što u sistem može da uđe novih rešenja sa privremenim karakterom“, kaže Vladimir Stanković.

  Uz 85.000 novih penzijskih rešenja godišnje, od kojih su zbog nedostatka podataka o stažu, manje od polovine i dalje privremena, problemu se ne nazire kraj. 

  Ako se u zakonu ili u kapacitetima fonda ne promeni, od 240.000 nagomilanih starih privremenih rešenja, ovim tempom poslednje bi moglo da bude konačno tek za 10 godina. 

  Savet je da svako dve godine pred penziju u PIO fondu proveri da li su mu uplaćeni svi doprinosi, tada su velike šanse da mu prvo rešenje bude i konačno. U suprotnom ispostavlja se da je privremeno rešenje, trajna briga ne samo za penzionera, već i za njegove naslednike. 

   

  Zašto je kada odete u penziju važno da znate da li je vaše rešenje konačno ili privremeno. Deluje kao formalnost, a zapravo može da zakomplikuje penzionerske dane. Problem nastaje kada se ispostavi da se po konačnom rešenju, menja iznos penzije koju je penzioner godinama primao.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  U okviru međunarodne akcije na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja i droge

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenili su na teritoriji Republike Srbije veću količinu oružja i droge u međunarodnoj akciji SEE JAD 2023 u okviru EMPACT Firearms („Zajednički dani akcije Jugoistočne Evrope 2023“), čiji je cilj da se kroz međunarodnu saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nezakonite trgovine opojnih droga, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa.

  Sokolom za sokola – Srbijavoz pokreće kampanju za zaštitu stepskog sokola

  Na inicijativu kompanije „Srbijavoz“, u železničkoj stanici Beograd Centar u četvrtak, 30. novembra, simbolično je obeležen početak kampanje „Sokolom za sokola”. Tokom trajanja kampanje, čiji je glavni cilj zaštita i očuvanje stepskog sokola (Falco cherrug), od svake kupljene karte u vozu „Soko“ biće odvajan jedan dinar za kupovinu i postavljanje veštačkih gnezda, kao i za čišćenje dela staništa stepskog sokola u opštini Alibunar.

  Počelo prijavljivanje osmaka za predmet koji će polagati kao treći na maloj maturi

  Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se od danas pa do 29. decembra izjasne elektronski putem preko portala Moja srednja škola https://www.mojasrednjaskola.gov.rs/ ili pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu, najavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.