• Završen popis poljoprivrede u Srbiji: Prvi podaci do 31. januara

  Završen je popis poljoprivrede u Srbiji, a prvi rezultati se očekuju do 31. januara, dok će se konačni objavljivati sukcesivno do 31. decembra 2025. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Završen popis poljoprivrede u Srbiji: Prvi podaci do 31. januara
  Foto: Pixabay

  U popisu je tokom anketiranja na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, bilo angažovano 253 opštinskih koordinatora i 2.842 popisivača koji su obišli oko 742.000 poljoprivrednih gazdinstava.

  Osnovna obeležja o poljoprivrednim gazdinstvima koja su upisivana tokom ovog popisa su identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, zatim podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke.

  Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja preuzeti su iz administrativnog izvora – evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a podaci za ostala obeležja (navodnjavanje površina pod usevima, način držanja stoke, obrada i održavanje zemljišta, upotreba đubriva, poljoprivredni objekti, mehanizacija i oprema) prikupljeni su na uzorku.

  Podaci su prikupljeni metodom intervjua na terenu, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava, a popisivači su ih unosili direktno u elektronski Upitnik na laptopu.

  Gazdinstva privrednih društava, zemljoradničkih zadruga i drugih oblika organizovanja sa statusom pravnog lica popisivali su se samostalno, unosom podataka u veb-upitnik koji je bio dostupan od 1. juna 2023. godine.

  Kako se navodi na sajtu Popisa, prikupljeni podaci oslikaće stanje u poljoprivredi i kao sumarni koristiće se za statističke analize koje će omogućiti donošenje odgovarajućih odluka.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Letnji dan u aprilu, u nedelju još toplije

  Visok vazdušni pritisak većem delu Evrope i Balkanskom poluostrvu obezbediće vedro nebo. Ujutru tempertura od 6 do 16 stepeni, najviša dnevna od 25 do 28. […]