• Zbogom startas patikama i borosanama – bankrotirao Boreli

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Startas patike i borosane, neki od simbola Jugoslavije, od četvrtka su za kupce u Srbiji prošlost, jer je firma Boreli iz Sombora, nastala nakon raspada bivše države, bankrotirala.

  Izlozi i rafovi u gotovo 90 prodavnica obuće Boreli u Srbiji od sada su prazni. Firma je nakon 15 godina borbe izgubila bitku za privatizaciju, a naslednik Borova na ovim prostorima proglasio je bankrot.

  To je bio samo logičan sled događaja od pre tri meseca kada je Privredni sud u Somboru otvorio stečaj u ovoj firmi. Deo radnika već tada je ostao bez posla, svi ostali karijere u ovoj firmi, od kojih su neke trajale decenijama, završavaju ove nedelje.

  Boreli se poslednjih 15 godina borio da bude privatizovan, zainteresovanih kupaca bilo je sa svih strana, i među domaćim i stranim firmama, međutim, nerešeno imovinsko pitanje sa matičnim Borovom iz Hrvatske (što se navodno godinama rešavalo na državnom nivou), ugasilo je firmu koja je do poslednjeg dana proizvodila i prodavala obuću, piše „Danas“.

  Stečajni postupak u Boreliju pokrenut je zbog neizmirenih dugovanja koja su tada, u julu ove godine, premašivala 1,8 milijardi dinara i blokade računa od 750 miliona dinara. Pre samo dve godine, na spisku zainteresovanih za kupovinu Borelija bilo je šest imena, među njima su bile firme iz Slovenije i Hrvatske – Bolhar i Nina komerc, kao i italijanska fabrika obuće Prodžeti.

  Boreli je u trenutku otvaranja stečaja radio poslove za italijanski „Lenči“, kao i za nemačku firmu „B. Stump Baier“, za koju su izrađivali vojničke čizme i patike. Iako je svojevremeno Agencija za privatizaciju svrstala Boreli u kompanije od opšteg interesa, očigledno da to nije bilo tako.

  Građani su tako ostali i bez jedinog mesta u kom su mogle da se kupe čuvene borosane i startas patike.

  Fabrika Borovo nastala je 1931, ali je prvi put registrovana dve godine kasnije. Osnovao ju je Jan Bata, a ime Borovo fabrika je dobila tek 1946. Zlatna era ove fabrike obuće u Jugoslaviji bila je osamdesetih godina prošlog veka. Tada je Borovo zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, više od 580.000 komada autoguma i još 12.500 tona gumeno-tehničke robe. Posle raspada SFRJ, Borovo nastavlja da postoji u Hrvatskoj, a 1997. fabrika obuće u Somboru počinje da radi pod imenom Boreli.

  U Borovu za N1 nisu hteli da komentarišu bankrot Borelija.

   

  Autor: Danas, N1

  Startas patike i borosane, neki od simbola Jugoslavije, od četvrtka su za kupce u Srbiji prošlost, jer je firma Boreli iz Sombora, nastala nakon raspada bivše države, bankrotirala.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]