• Živković: EPS lane ostvario istorijsku dobit, ove godine struja neće poskupeti

  Elektroprivreda Srbije je prošle godine postigla odlične rezultate, pošto projekcije pokazuju da će dobit premašiti 90 milijardi dinara, a građani mogu da budu mirni što se tiče cene struje jer ona ove godine neće biti povećavana, izjavio je za Tanjug generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Živković: EPS lane ostvario istorijsku dobit, ove godine struja neće poskupeti
  Foto: Pixabay

  Ovakav rezultat u EPS-u ocenjuju kao posledicu dobrih poslovnih odluka, poboljšanja upravljanja, boljeg planiranja i realizacije zacrtanih ciljeva, a značajan doprinos dala je trgovina strujom, kao i dobra hidrologija.

  „Osim finansijskih, postigli smo i dobre energetske rezultate, procenjujemo da smo energetski na nivou od 34 teravat sata, proizvodnja iz hidrosektora je izuzetna, o čemu svedoči i proizvodnja hidroelektrane „Đerdap“ koja u proteklih mesec dana daje gotovo četvrtinu električne energije koju proizvodi EPS“, rekao je on.

  Podaci EPS-a pokazuju da su hidroelektrane u Srbiji prošle godine proizvele 34 odsto više električne energije nego 2022, što je skoro 12 odsto više od plana, i da je udeo hidro energije u ukupnoj proizvodnji dostigao 36 procenata.

  EPS je prošlu godinu, prema rečima direktora Živkovića, završio sa punim deponijama uglja, na kojima je oko 2,3 miliona tona, kao i sa punim akumulacijama.

  To im, dodao je, stvara uslove da u narednom periodu nastave sa planiranim investicijama, a finalizacija novog termobloka Kostolac B3, instalisane snage 350 MW biće prvi zadatak u ovoj godini.

  Energetski radovi su završeni, probe sistema se privode kraju, a sledeći korak je sinhronizacija na mrežu.

  „Što se tiče obnovljivih izvora, radi se na izgradnji vetroparka Kostolac i solarne elektrane u Kostolcu Petka, zatim na pripremnim radovima i izgradnji saobraćajnica i iskopavanju temelja za buduće vetroelektrane“, rekao je naš sagovornik.

  Vetropark „Kostolac“ i solarna elektrana „Petka“ trebalo bi da na mreži budu do kraja ove godine.

  Paralelno će se raditi i na pripremi za reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“, očekuje se da se u najskorije vreme obezbedi izvor finansiranja od japanskih partnera i stvore uslove za početak izgradnje ovog skupog projekta.

  Boljem poslovanju i većoj konkurentnosti preduzeća u narednom periodu trebalo bi da doprinese i statusna transformacija koju je EPS doživeo prošle godine.

  „Kompanija je iz javnog preduzeća prešla u akcionarsko društvo. To je novi vid poslovanja sa novim nadzornim odborom, novim funkcijama izvršnog odbora. Ona je nametnula izazov kompaniji da mora da bude konkurentnija na tržištu“, rekao je Živković i dodao da bi plan transformacije trebalo da bude završen do maja.

  U tom smislu već su donete i određene poslovne odluke čiji se rezultati vide a proces se, prema rečima sagovornika Tanjuga, nastavlja kroz dalju transformaciju kompanije, pravcem zelene energije, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine.

  „To nameće i druge teme kao što su cirkularna ekonomija i veštačka inteligencija. Pred nama je srednjoročni period transformacije kako bi EPS bio tamo gde i treba da bude, dakle uspešna evropska elektroprivreda“, naglasio je on.

  Kada je reč o poskupljenju električne energije, proteklih meseci je više puta rečeno da struja ove godine neće poskupeti, a Živković potvrđuje da građani mogu biti mirni jer se poskupljenje ne očekuje, što je dogovoreno i sa Međunarodnim monetarnim fondom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Sindikati traže povećanje plata prosvetnim radnicima

  Reprezentativni sindikati u prosveti saopštili su danas da očekuju hitno zakazivanje sastanka o povećanju plata prosvetnim radnicima, jer dogovoreni, koji je trebalo da bude održan 15. jula, nije […]

  Za mesec dana 1.245 požara na otvorenom

  Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Davor Vidović izjavio je danas da je u prethodni mesec dana bilo 1.245 požara na otvorenom, što je iziskivalo veoma velike napore i […]