• Životni vek u Srbiji sedam godina kraći u odnosu na zemlje EU

  Prosečan očekivani životni vek u zemljama EU rastao je tokom poslednje decenije sve do 2019. godine, kada je dostigao 81,3 godine, ali se od pandemije korone smanjio za godinu dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Životni vek u Srbiji sedam godina kraći u odnosu na zemlje EU
  Foto: Pixabay

  Tako je u 2021. godini prosečan životni vek u EU bio 80,1 godina.

  Srbija se nalazi u grupi zemalja u kojima je životni vek primetno kraći, jer naši sugrađani žive u proseku sedam godina kraće u odnosu na EU, piše Nova ekonomija.

  U Beogradskom regionu očekivani životni vek iznosio je 73,8 godina, u regionu Šumadije i Centralne Srbije 72,9, u Vojvodini 72,6, u regionu Južne i Istočne Srbije životni vek je još kraći 71,9 godina, pokazuju podaci Eurostat-a.

  Od zemalja u regionu očekivani životni vek u Severnoj Makedoniji u 2021. godini iznosio je 73,2 godine, u Crnoj Gori 73,8, u Hrvatskoj 76,7, u Sloveniji 80,7 godina.

  Prema podacima Eurostat-a, životni vek mušakraca u Srbiji iznosi 70,8 godina, dok žene žive šest godina duže (76,8 godina).

  Očekivani životni vek žena u EU iznosio je 82,9 godina, što je za 5,7 godina duže nego za muškarce, koji su u proseku iznosili 77,2 godine.

  Najveća razlika u dužini životnog veka zabeležena je u Letoniji, gde je očekivani životni vek žena bio 9,8 godina duži od životnog veka muškaraca.

  Od zemalja EU, žene su najdugovečnije u Španiji, pošto je najveći očekivani životni vek pri rođenju u Madridu iznosio 88,2 godine, a zatim sledi pet drugih regiona u Španiji.

  Osim Španije, sledeći najduži očekivani životni vek žena važi za region Rona-Alpe u Francuskoj i u Italiji u Trentinu (oba regiona po 86,7 godina).

  Najduži očekivani životni vek pri rođenju za muškarce 2021. godine 82,8 godina, u Finskoj (u ostrvskom regionu Aland). Zatim, u dva španska regiona, u Madridu (82,2 godine), Stokholmu (82,1 godina) i na severu Evrope, Smaland med oarna (81,9 godina).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  I sutra u Srbiji veoma toplo, od 35 do 40 stepeni

  U Srbiji će i sutra biti sunčano i veoma toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod koji upozorava da se veoma jak toplotni talas nastavlja i u drugoj dekadi jula s maksimalnim […]

  Najviše poskupeli – frizeri

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2024. godine, u odnosu na maj 2024. godine, u proseku su više za 0,1%. Potrošačke cene u junu 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne […]