• Znatno porastao broj maloletnika koji su počinili ubistvo

  Broj tinejdžera koji su u 2023. počinili najteža krivična dela porastao je za čak 170 odsto u odnosu na 2022. Najviše ubistava se dogodilo na teritoriji koja je u nadležnosti VJT Novi Sad.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Znatno porastao broj maloletnika koji su počinili ubistvo
  Foto: Pixabay

  Nova.rs ističe da maloletnik koji je počinio masakr u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koji zbog starosne granice krivične odgovornosti nije obuhvaćen ni sudskim postupkom, ali ni statistikom i evidencijom.

  Čak 19 maloletnika počinilo je prošle godine krivično delo ubistvo, što u odnosu na sedmoro evidentiranih u 2022. godini predstavlja alarmantan porast, pokazuju zvanični podaci iz godišnjeg izveštaja Vrhovnog tužilaštva, koji su nedavno objavljeni.

  Od 19 ubistava, čak šest dogodilo u teritorijalnoj nadležnosti VJT u Novom Sadu, četiri VJT u Beogradu, po dva VJT u Zrenjaninu, Jagodini i Novom Pazaru, dok jedan slučaj beleže VJT u Smederevu, Nišu i Vranju.

  Od preostalih sedam teških, odnosno svirepih ubistava, najviše se dogodilo na teritoriji Novog Sada (tri), a po jedan slučaj evidentiran je na teritoriji VJT u Požarevcu, Zrenjaninu, Nišu i Negotinu.

  Najstrašniji podatak, koji autori izveštaja nisu izdvojili i upoređivali s prethodnim godinama, već ga samo zabeleželi u finalnom tabelarnom pregledu, otkriva da se na broj 19 dodaje još sedmoro maloletnika, koji su u 2023. počinili najteže krivično delo-teško (svirepo) ubistvo, piše Nova.rs.

  Međutim, ni ovaj broj nije u potpunosti precizan, jer ne obuhvata slučajeve koje su počinili mlađi od 14 godina, koji nisu krivično odgovorni. Javnost je upoznata sa dva takva slučaja: masakrom u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i ubistvom dečaka Andreja Simića (13) iz Niške Banje. Da li su ujedno i jedina, zvanično nije poznato.

  Godišnji izveštaj Vrhovnog tužilaštva, u odeljku posvećenom malololetničkoj delinkvenciji konstatuje da je od 6.605 podnetih prijava protiv maloletnika, odbačeno 2.548 , kao i još 1.066, koje su se odnosile na decu, odnosno mlađe od 14 godina. Institutom odlaganja krivičnog gonjenja, to jest oportunitetom, rešeno je još 660 prijava.

  Sudeći po podacima o broju podnetih i procesuiranih prijava, najveći priliv novih predmeta beleži se u Beogradu (1,007), Novom Sadu (814) i Nišu (545), među kojima su i oni zbog najtežih dela.

  Slučajevi maloletničkih ubistava se u izveštaju samo statistički konstatuju, pa nije poznato o kojim se konkretno radi.

  Najviše maloletnika procesuirano je u minuloj godini zbog krivičnih dela krađa i teška krađa (1.297+859); nasilničkog ponašanja (640), nanošenja lakih telesnih povreda (527), posedovanja narkotika (465), ugrožavanja sigurnosti (331) i nasilja u porodici (200). Najčešća dela su istovremeno i najujednačenija, jer se u statistici retko beleže veća odstupanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije

  Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog navodnog nedoličnog ponašanja njegovih navijača, na marginama […]