• ChatGPT slavi prvi rođendan: Evo kako je u jednoj godini promenio svet

  ChatGPT je pokrenut 30. novembra 2022. godine, označavajući početak razdoblja koje mnogi opisuju kao revolucionarno doba veštačke inteligencije. Svega nekoliko dana nakon lansiranja, ChatGPT je doživeo izuzetnu popularnost i za kratko vreme se svrstao u jedan od najpopularnijih softvera na planeti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  ChatGPT slavi prvi rođendan: Evo kako je u jednoj godini promenio svet
  Foto: Pixabay

  Skrinšotovi razgovora postajali su viralni na društvenim mrežama, a korišćenje ChatGPT-a naglo poraslo do mere koja je iznenadila čak i njegovog tvorca – OpenAI.

  Do januara, ChatGPT je imao 13 miliona posetilaca svakog dana, postavljajući rekord za najbrže rastuću korisničku bazu neke aplikacije.

  Generativni AI sistemi poput ChatGPT-a postaju sveprisutni. Od objavljivanja ChatGPT-a, spominjanje veštačke inteligencije činilo se obaveznim u prezentacijama, razgovorima i člancima, a reč je postala sveprisutna.

  Danas OpenAI tvrdi da ChatGPT svake nedelje koristi 100 miliona ljudi. Pored toga, skoro sve velike kompanije se klade na veštačku inteligenciju, a finansiranje startapova koje se bave AI je u procvatu.

  Usput je ChatGPT izazvao brojne nedoumice, kao što su njegove implikacije na dezinformacije, prevare, pitanja intelektualne svojine i diskriminaciju.

  Godina 1

  Uspeh ChatGPT-a prvenstveno govori o snazi dobrog korisničkog interfejsa.

  Sama veštačka inteligencija je već deo velikog broja softvera i platformi koje svakodnevno koristimo, od Spotifasja i Netfliksa do Fejsbuka i Gugl Mapa.

  Prva verzija GPT-a, AI modela koji pokreće ChatGPT, datira iz 2018. Čak ni drugi proizvodi OpenAI-ja, kao što je DALL-E, nisu postigli uspeh odmah nakon objavljivanja kao ChatGPT.

  Fenomenalan uspeh ChatGPT-a ponovo pokazuje da dobar korisnički interfejs podupire široko prihvatanje tehnologije, od Mek računara do web brauzera i Ajfona, piše Science Alert.

  Posledice

  U isto vreme, jedna od glavnih prednosti tehnologije, stvaranje uverljivog jezika, čini je vrlo pogodnom za proizvodnju lažnih vesti ili pogrešnih informacija.

  ChatGPT i drugi generativni AI sistemi olakšavaju kriminalcima i propagandistima da izrabljuju ljudske ranjivosti.

  Potencijal tehnologije za podsticanje prevara i dezinformacija jedan je od ključnih razloga za regulaciju veštačke inteligencije.

  Usred stvarnih obećanja i opasnosti generativne veštačke inteligencije, tehnologija je takođe pružila još jednu studiju slučaja u snazi „hajpa“.

  Ova godina nije donela manjak članaka o tome kako će AI transformirati svaki aspekt društva i kako je širenje ove tehnologije praktično neizbežno.

  ChatGPT nije prva tehnologija koja se reklamira kao “sledeća velika stvar”, ali je možda jedinstvena po tome što se istovremeno predstavlja i kao egzistencijalni rizik.

  Brojni tehnološki titani, čak i neki istraživači veštačke inteligencije, upozorili su na rizike pojave superinteligentnih sistema veštačke inteligencije i „brisanja“ čovečanstva, iako mnogi kritičari tvrde da su ti strahovi iracionalni.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]