• EU uvodi velike promene za vozače

  Ministri saobraćaja država članica EU usvojili su zajedničko stajalište o novim pravilima u području bezbednosti na putevima, koja uključuju direktivu o vozačkim dozvolama i razmenu informacija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  EU uvodi velike promene za vozače
  Foto: Pixabay

  Digitalna vozačka dozvola

  Evropska komisija je u martu ove godine, u okviru zakonodavnog paketa o bezbednosti u saobraćaju, predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU i nova pravila koja će olakšati naplatu saobraćajnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

  Komisija je takođe predložila da mladi vozači s navršenih 17 godina mogu da polažu ispit i voze ako su s njima stariji vozači, da se uvede probni period za mlade vozače od najmanje dve godine nakon polaganja ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju pod uticajem alkohola za mlade vozače. Iako mladi vozači čine samo osam odsto od svih vozača, dva od pet smrtonosnih sudara uključuju vozače mlađe od 30 godina.

  Veće EU je prihvatilo većinu odredbi iz predloga Evropske komisije, s tim da su predvideli određene izmene što se tiče probnog roka za mlade vozače, a kojima se uvažavaju ovlašćenja država članica.

  Kraće trajanje vozačkih

  U zajedničkom stajalištu država članica, na temelju kog će pregovarati s Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona, takođe se predviđa da skraćivanje roka važenja vozačkih dozvola za starije vozače i dalje ostane dobrovoljno. Uvode se i jasnije odredbe o proveri fizičke i psihičke sposobnosti za vožnju.

  Takođe se predviđa da osobe koje imaju državljanstvo jedne članice, a stalno prebivalište u drugoj članici, mogu da polažu teorijski deo vozačkog ispita u zemlji svog državljanstva, ali takva mogućnost se ne predviđa za praktični deo vozačkog ispita.

  Proširenje popisa saobraćajnih prekršaja

  Predlaže se i proširenje popisa saobraćajnih prekršaja koji će se kažnjavati na nivou EU. Trenutni popis uključuje osam saobraćajnih prekršaja među kojima su prebrza vožnja, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, prolazak kroz crveno svetlo na semaforu, vožnja pod uticajem alkohola ili droga, nenošenje zaštitne kacige, kretanje zabranjeno trakom i nepropisno korišćenje mobilnog telefona ili drugih uređaja tokom vožnje.

  Predlog zakona o razmeni informacija o saobraćajnim prekršajima omogućiće da se odluka o oduzimanju vozačke dozvole u jednoj zemlji članici primenjuje u svim članicama, što sada zbog rupa u zakonu često nije slučaj. Isto se odnosi i na ostale prekršaje koji će biti kažnjivi na nivou EU.

  Prošle nedelje odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta usvojio je nacrte stajališta o paketu zakona o bezbednosti na putevima. O tim nacrtima Evropski parlament će glasati na plenarnoj sednici u decembru, a nakon toga predstojeće belgijsko predsedništvo će započeti pregovore s predstavnicima Parlamenta o konačnom tekstu zakona.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]