• Google Translate dodaje podršku za 110 novih jezika, u opticaju sada i vlaški i romski

  Google je objavio da je u svoj popularni prevodilački servis dodao podršku za 110 novih jezika. Kompanija koristi svoj PaLM 2 AI model za pokretanje ovih prevoda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Google Translate dodaje podršku za 110 novih jezika, u opticaju sada i vlaški i romski
  Foto: Unsplash

  Među novim jezicima su Afar, Kantonski, Manks, Nko, Pandžabi (Shahmukhi), Tamazight (Amazigh) i Tok Pisin. Prema Google-u, ovi novododati jezici predstavljaju više od 614 miliona govornika, što je otprilike osam odsto svetske populacije, piše novaekonomija.rs.

  Google je naglasio da su ovi jezici u različitim fazama primene. Dok neki od njih imaju preko 100 miliona govornika, neki nemaju aktivne govornike, ali postoje napori za očuvanje tih jezika, piše TechCrunch.

  Kompanija uzima u obzir elemente kao što su regionalne varijante, dijalekti i različiti standardi pisanja prilikom dodavanja podrške za novi jezik.

  „Naš pristup je bio da prioritizujemo najčešće korišćene varijante svakog jezika. Na primer, Romani je jezik koji ima mnogo dijalekata širom Evrope. Naši modeli proizvode tekst koji je najbliži Južnom Vlaškom Romani, često korišćenoj varijanti na internetu. Ali takođe uključuju elemente iz drugih dijalekata, poput Severnog Vlaškog i Balkanskog Romani“, rekao je Isak Kazvel, softverski inženjer zaposlen u Google-u.

  Dodavanje 110 jezika u Google Translate deo je inicijative kompanije da podrži 1.000 jezika putem veštačke inteligencije, koja je najavljena 2022. godine.

  U istoj godini, kompanija je dodala podršku za 24 jezika koje govori preko 300 miliona ljudi kroz svoj model jedinstvenog pristupa. Sa najnovijim dodacima, Google Translate sada podržava 243 jezika.

  Na WWDC konferenciji, Apple je najavio da dodaje podršku za Hindi u svoju aplikaciju za prevođenje. Međutim, u poređenju sa Google-om, Apple Translate podržava svega dvadesetak jezika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Očekivani radni vek u Srbiji kraći od proseka EU

  Očekivani prosečni radni vek u Evropskoj uniji je 36,9 godina, a u nekim zemljama je duži od 40 godina, dok je u Srbiji ispod proseka evropskih zemalja, saopštio je danas […]