• Istraživanje: Više od 60 odsto svetske populacije veruje vakcinama

  Više od 60 procenata svetske populacije veruje vakcinama i spremno je da se ponovo vakciniše protiv kovida 19, kao i protiv drugih rasprostranjenih bolesti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Istraživanje: Više od 60 odsto svetske populacije veruje vakcinama
  Foto: Pixabay

  Ovo pokazuje studija Instituta za zdravlje u Barseloni i Škole za javno zdravlje univerziteta u Njujorku.
   
  Istraživanje, čiji su rezultati dobijeni od 23.000 ispitanika iz 23 zemlje sveta, ipak ukazuje na pad želje za daljim vakcinisanjem od kovida za celih 16 odsto krajem 2023. godine u odnosu na prethodnu godinu, preneo je časopis Nejčr medicin.

  Više od dve trećine ispitanika izrazilo je volju da se vakciniše protiv drugih opasnih bolesti, dok je 23 odsto njih bilo skeptično prema ovakvim merama za očuvanje zdravlja.

  Ističe se da je sličan procenat „oklevanja“ oko procesa dalje vakcinacije zabeležen globalno i među zdravstvenim radnicima, što ukazuje na potrebu korektnog informisanja i daljeg rada na promeni kulture i zdravstvenih navika širom sveta, imajući naročito u vidu rizik od mogućih pandemija u budućnosti, navodi se u studiji.

  Najveći zabeleženi skok u broju vakcinisanih protiv kovida jednom dozom zabeležen je 2023. godine i broj globalno vakcinisanih se tada popeo na 87,8 procenata, dok je 2021. godine taj broj bio znatno niži i iznosio svega 36,9 odsto. Drugu vakcinu ili takozvani buster primio je, međutim, samo 71 procenat već vakcinisanih.

  Neka istraživanja zdravstvenih i statističkih institucija ukazuju na to da je tokom prosečnog ljudskog životnog veka mogućnost pojave nove pandemije porasla sa nekadašnjih 17 procenata na blizu 40 odsto u narednim decenijama.

  To znači da, u bliskoj budućnosti, svake godine postoji rizik od dva procenta za pojavu nove opasne zaraze koja bi mogla da ugrozi ceo svet.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet