• Izraelski naučnici: Novi nalazi potvrđuju povezanost vitamina D i kovida-19

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Izraelski naučnici rekli su da su otkrili „upečatljive“ razlike u šansi da se ozbiljno razbole od kovida19 kada su upoređivali pacijente koji su imali dovoljan nivo vitamina D pre nego što su se zarazili, sa onima koji nisu.

    Studija objavljena u istraživačkom časopisu PLOS One otkrila je da je oko polovine ljudi kojima je nedostajao vitamin D pre nego što su dobili kovid19 razvili tešku bolest, u poređenju sa manje od 10 odsto ljudi koji su imali dovoljan nivo vitamina u krvi, prenosi Science alert.

    Znamo da je vitamin D od vitalnog značaja za zdravlje kostiju, ali njegova uloga u zaštiti od teškog kovida19 je manje poznata.

    Najnovije istraživanje je prvo koje je ispitalo nivoe vitamina D kod pojedinaca pre nego što su se zarazili kovidom19, rekli su autori studije.

    Dr Amiel Dror, autor studije i lekar u „Galilee Medical Centre“, rekao je o nalazima:

    „Otkrili smo da je neverovatno i zapanjujuće da vidimo razliku u šansama da osoba teško oboli kada joj nedostaje vitamin D u odnosu na situaciju kada osoba ima dovoljan nivo ovog vitamina“, piše Times of Israel.

    Nalazi dolaze od 253 osobe koje su primljene u „Galilee Medical Centre“ u Nahariji u Izraelu između 7. aprila 2020. i 4. februara 2021. – period pre nego što se pojavio visoko zarazan soj omikron.

    Dr Dror je rekao da nalazi ukazuju na to da vitamin D pomaže u jačanju imunskog sistema da se nosi sa virusima koji napadaju respiratorni sistem.

    „Ovo je podjednako relevantno za omikron kao i za prethodne sojeve“, rekao je dr Dror.

    Istraživanje ne dokazuje da vitamin D štiti od kovida-19 i nije zeleno svetlo za izbegavanje vakcina i uzimanje vitamina. Vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije zbog omikrona, posebno nakon dopunske terapije, do 90 odsto, prema britanskoj agenciji za zdravstvenu bezbednost.

    Većina vitamina D dolazi od direktnog izlaganja kože sunčevoj svetlosti. Takođe se nalazi u hrani kao što su masna riba, pečurke i žumanca, kao i suplementima.

    Nivo vitamina D veći od 20 nanograma po mililitru smatra se dovoljnim za većinu ljudi, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC),  što je merilo koje koriste istraživači sa Univerziteta „Bar-Ilan“ i „Galilee Medical Centre“.

    Istraživanje koje je urađeno pre pojave kovida-19 i objavljeno u stručnom časopisu The Lancet, pokazalo je da vitamin D smanjuje rizik od drugih respiratornih infekcija.

    Ali za kovid19, rani nalazi su nedosledni, neke studije su otkrile vezu između niskog nivoa vitamina D i teškog oblika kovida-19, dok su druge zaključile da vitamin nije imao zaštitnu ulogu.

    Nije bilo jasno, čak ni iz tih studija sa rezultatima koji pokazuju pozitivnu korelaciju između niskog nivoa vitamina D i teškog oblika kovida19, da li je do nižeg novoa vitamin D došlo pre ili nakon što su se ljudi razboleli, rekli su izraelski istraživači.

    Uprkos novim izraelskim podacima, još uvek ne znamo da li nizak nivo vitamina D dovodi do toga da ljudi sa kovidom-19 razviju ozbiljnu bolest.

    Osnovni uslovi koji smanjuju vitamin D takođe mogu da učine ljude ranjivijim na teški oblik kovidom19, na primer.

    Izraelski istraživači su upozorili da je vitamin D „jedan deo složene slagalice“ u osnovi teškog oblika kovida19, pored komorbiditeta, genetske predispozicije, navika u ishrani i geografskih faktora.

    „Naša studija opravdava dalja istraživanja koja istražuju da li i kada suplementacija vitaminom D među pojedincima sa nedostatkom vitamina D u zajednici utiče na ishod eventualne epizode ​​kovid-19“, rekli su oni, objavio je Business Insider.

     

    Izraelski naučnici rekli su da su otkrili „upečatljive“ razlike u šansi da se ozbiljno razbole od kovida19 kada su upoređivali pacijente koji su imali dovoljan nivo vitamina D pre nego što su se zarazili, sa onima koji nisu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet