• Međunarodna organizacija rada: Blizu 160 miliona dece u svetu prinuđeno na rad

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Skoro svako deseto dete, odnosno blizu 160 miliona dece širom sveta, prinuđeno je na rad.

  Pandemija preti da preokrene višegodišnji napredak u borbi protiv dečijeg rada, upozoreno je na konferenciji Međunarodne organizacije rada (MOR).

  Peta Globalna konferencija MOR-a o eliminaciji dečijeg rada počela je juče u Durbanu, u Južnoj Africi, energičnim pozivom na hitnu akciju u borbi protiv sve veće radne eksploatacije dece, preneo je portal Nezavisnost.org.

  Po agendi ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, 2025. godina je rok za eliminaciju dečijeg rada u svetu, zbog čega su „mnogi učesnici konferencije u Durbanu istakli hitnu potrebu da se povrati napredak koji je u mnogim regionima postignut pre pandemije COVID-19“, navodi se u izveštaju na sajtu MOR-a.

  U svetu raste broj dece koja rade, a pandemija preti da preokrene višegodišnji napredak u borbi protiv radne eksploatacije dece. Dečiji rad je posebno porastao u starosnoj grupi od pet do 11 godina, saopšteno je na skupu u Durbanu.

  „Ovde smo jer delimo zajedničko uverenje da je dečiji rad neprijatelj u svim njegovim aspektima: …neprijatelj razvoja naše dece i neprijatelj napretka. Nijedna civilizacija, nijedna država i nijedna ekonomija ne mogu sebe smatrati predvodnicima napretka ako su njeni uspehi i bogatstva izgrađeni na leđima dece“, rekao je na otvaranju petodnevne konferencije Siril Ramafosa, predsednik Južne Afrike, zemlje-domaćina skupa.

  On i generalni direktor MOR-a Gaj Rajder pozvali su delegate da se obavežu na preduzimanje „dalekosežnih akcija kako bi se promenili životi dece“.

  Rajder je istakao da se svet nikada ne može pomiriti s dečijim radom i da je od suštinskog značaja suočavanje sa osnovnim uzrocima dečijeg rada, kao što je siromaštvo.

  „Dečiji rad predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, a naš cilj mora biti da svako dete, svuda, bude slobodno“, izjavio je Rajder.

  Prvi put se Globalna konferencija o eliminaciji dečijeg rada održava u Africi – regionu sveta gde je dečiji rad najzastupljeniji, pretežno u porodičnoj poljoprivredi.

  Prethodne četiri Globalne konferencije MOR-a o dečijem radu održane su u Argentini, Brazilu, Holandiji i Norveškoj.

  Ključni ciljevi svih dosadašnjih tematskih konferencija MOR-a bili su ukazivanje na potrebu ukidanja dečijeg rada, procena napretka, mobilisanje resursa i uspostavljanje strateškog pravca globalnog pokreta protiv dečijeg rada.

   

  Skoro svako deseto dete, odnosno blizu 160 miliona dece širom sveta, prinuđeno je na rad.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  ChatGPT slavi prvi rođendan: Evo kako je u jednoj godini promenio svet

  ChatGPT je pokrenut 30. novembra 2022. godine, označavajući početak razdoblja koje mnogi opisuju kao revolucionarno doba veštačke inteligencije. Svega nekoliko dana nakon lansiranja, ChatGPT je doživeo izuzetnu popularnost i za kratko vreme se svrstao u jedan od najpopularnijih softvera na planeti.

  Grčka povećava turističke takse

  Grčka vlada namerava da poveća turističke takse i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.