• Najskuplji krompir na svetu uzgaja se na ostrvu u Francuskoj

  Jela od krompira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj ishrani iz više razloga: krompir se lako uzgaja, ima veliki prinos, prisutan je u ishrani tokom cele godine i lako se priprema.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Najskuplji krompir na svetu uzgaja se na ostrvu u Francuskoj
  Foto: Pixabay

  Uglavnom nije skup.

  Međutim, ova poslednja stavka se ne odnosi na krompir koji dolazi sa malog francuskog ostrva Noarmoutie, zapadno od Nanta.

  Mali žuti krompir sa ovog ostrva najskuplji je na svetu, a cena mu se penje i do 500 evra po kilogramu. Rastu samo na ostrvskom tlu Biskajskog zaliva, bogatom mineralima – na komadu zemlje koji miriše na okean i alge.

  Bonnotta krompir se pažljivo uzgaja i još pažljivije bere na vrhuncu zrelosti u maju, koji traje samo nedelju dana. Tada se od zore do zalaska sunca okuplja 2.500 berača da ubere najskuplji krompir na svetu. Krompir beru ručno kako bi zlatna berba zablistala na trpezama najboljih svetskih restorana.

  Ovaj najskuplji krompir karakteriše delikatna aroma limuna, miriše na orahe, a odlikuje ga slani, mineralni ukus koji se dugo zadržava na nepcu.

  Koristi se za supe, salate, kreme ili piree, ali kako god da se koristi najvažnije je da se kora koja čuva esenciju mora i zemlje ne ljušti.

  Ali francuska poslastica ima ljutog protivnika. Pre nekoliko godina, britanski lanac supermarketa Tesco počeo je da komercijalizuje krompir, prodajući ga ispod cene od oko dva evra po kilogramu.

  Krompir sličan ovom raste preko Lamanša, na britanskoj teritoriji. Ostrvo Džersi ima sličnu klimu i tlo, ali poznavaoci tvrde da je francuski krompir ipak ukusniji, prenosi Klix.ba.

  Ostrvo na zapadnoj obali Francuske svoju slavu duguje ne samo krompiru, već i svojoj ljupkoj arhitekturi, desetinama kilometara peščanih plaža i mirisnim borovima, načičkanim poput velikih suncobrana.

  Sa kopnom je povezana vekovnim nasipom i novijim mostom, koji vodi do oaze vredne pažnje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]