• „Napoleonov kompleks“: Niže fudbalske sudije oštrije kažnjavaju visoke igrače

  Jedna studija u Nemačkoj nalazi da niže fudbalske sudije oštrije kažnjavaju krupnije igrače. Navodno, tako nameću autoritet i kompenzuju visinu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Napoleonov kompleks“: Niže fudbalske sudije oštrije kažnjavaju visoke igrače
  Foto: Pixabay

  Neko bi rekao da je reč o predrasudi i da stvar nije politički korektna, ali nemački istraživači su se ipak usudili. U jednoj studiji tvrde da omalene fudbalske sudije oštrije kažnjavaju krupne fudbalere.

  To je, kažu, odraz „Napoleonovog kompleksa“ koji ponekad niže muškarce vodi do viška agresije kojom „kompenzuju“ visinu.

  Doduše, treba biti oprezan. Naučni rad koji bi mogao da podigne prašinu tek je tu kao „preprint“, dakle tek čeka komentare i proveru stručne javnosti.

  Lako ide žuti karton

  Tezu su propitivali naučnici Hendrik Zonabend i Đulio Kaljegaro sa Univerziteta u Hagenu i Mario Lakner sa Univerziteta „Johan Kepler“ u Lincu.

  Zgodno oko Evropskog prvenstva, oni su objavili rezultate svoje analize utakmica Bundeslige između 2014. i 2021. godine. Pogledali su 2.340 utakmica.

  Zaključuju da su niže sudije lakše na pištaljci kad krupniji igrač navodno faulira – a lakše potežu i žuti karton.

  „Tendencija da se oštrije kazni igrač je deset odsto veća ukoliko je taj igrač bitno krupniji od sudije, a u poređenju sa situacijom kad su slične telesne građe“, kaže Zonabend.

  Više sudije milostive prema niskim igračima

  Prema studiji, navodni „Napoleonov kompleks“ dolazi do izražaja pogotovo u prvom poluvremenu utakmica.

  „Očito je da se kazne koriste kako bi se demonstrirao autoritet. Kad to ne uspeva fizičkom dominacijom, onda slede kazne po devizi – ovde ima da plešete kako ja sviram“, smatra Zonabend.

  Pretpostavlja da oštrina sankcija u drugom poluvremenu kod nižih sudija opada jer igrači kapiraju da je sudija oštar.

  Teorija o „Napoleonovom kompleksu“ nazvana je naravno po francuskom caru Napoleonu Bonaparti i počiva na popularnoj greški. Jer, Napoleon je sa svojih 169 santimetara u ono vreme bio prosečno ili čak natprosečno visok.

  Ali, naučnici su našli i takoreći obrnuti sindrom – tvrde da je krupniji fudbalski sudija posebno milostiv prema nižim igračima. Kažnjavaju ih 16 odsto manje nego fudbalere svoje visine.

  Istraživači navode da telesna veličina donosi neku vrstu opuštenosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Očekivani radni vek u Srbiji kraći od proseka EU

  Očekivani prosečni radni vek u Evropskoj uniji je 36,9 godina, a u nekim zemljama je duži od 40 godina, dok je u Srbiji ispod proseka evropskih zemalja, saopštio je danas […]