• Obeležava se Dan planete Zemlje

  Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obeležava se Dan planete Zemlje
  Foto: Pixabay

  Dan planete se obeležava 55. put, a ove godine, prema navodima međunarodne organizacije „Dan planete Zemlje“, glavna tema je borba protiv plastike – „Planeta protiv plastike“.

  Tako su iz ove organizacije pozvali da se do 2040. godine svetska proizvodnja plastike smanji za 60 odsto.

  Dan planete Zemlje se obeležava svakog 22. aprila, a prvi put je obeležen 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Tada je, u organizaciji američkog senatora Gejlorda Nelsona i aktiviste Denisa Hejsa, održan prvi Dan planete Zemlje, u okviru koga je više od 20 miliona ljudi izašlo na ulice SAD.

  Senator Gejlord Nelson je ideju za organizaciju „Dana planete“ dobio kada je video štetu nastalu izlivanjem 11 miliona litara nafte u Pacifički okean, koja se desila havarijom u radu naftne platforme u blizini mesta Santa Barbara u Kaliforniji.

  Dan planete Zemlje se tradicionalno obeležava brojnim akcijama širom sveta, poput skupljanja smeća, sadnje drveća, protestnih šetnji klimatskih aktivista, održavanja edukacionih radionica…

  Prošle godine Dan planete Zemlje obeležen je i na više mesta u Srbiji, poput Beograda i Novog Sada, a obeležavanje se očekuje i ove godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Ranjen slovački premijer Robert Fico

  Slovački premijer Robert Fico ranjen je kada je na njega pucano u gradu Handlova, udaljenog 150 kilometara od Bratislave, javljaju slovački […]