• Oluja „Kiran“ pogodila zapadnu Evropu – bez struje više od 1,2 miliona domova u Francuskoj, zatvorene škole na jugu Engleske

  Više od 1,2 miliona domova u Francuskoj ostalo je bez struje nakon što je oluja „Kiran“ pogodila tu zemlju tokom noći, a vetrovi su dostigli maksimalnu brzinu od 193 kilometra na sat. Jedna osoba je poginula, a dve su lakše povređene. Na jugu Engleske zbog oluje zatvorene škole. Otkazano na desetine letova u Holandiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Oluja „Kiran“ pogodila zapadnu Evropu – bez struje više od 1,2 miliona domova u Francuskoj, zatvorene škole na jugu Engleske
  Foto; Pixabay

  Više od 1,2 miliona domova u Francuskoj ostalo je bez struje nakon što je oluja „Kiran“ pogodila zemlju tokom noći, a vetrovi dostigli maksimalnu brzinu od 193 kilometra na sat.

  Francuski ministar saobraćaja Klemen Bo je izjavio da je vozač kamiona poginuo kada je stablo palo na njegovo vozilo, prenosi Figaro.

  Naveo je da je jedna od dve lakše povređene osobe dobrovoljni vatrogasac.

  Zbog oluje talasi su jutros dostigli maksimalnu visinu od 21 metar u blizini obale Finistera, a preventivno su evakisane 43 porodice iz regiona i obustavljen je drumski saobraćaj. Oluja je obarala stabla i nosila krovove.

  Najveću štetu pretrpeo je region Bretanja, gde je oštećeno više od 780.000 domova, saopštio je francuski distributer električne energije, a prenosi Frans 24.

  Meteorolozi su najavili da će se tokom dana oluja pomeriti ka unutrašnjosti, a za ukupno 31 francuski departman na snazi je narandžasti meteo-alarm.

  U pojedinim oblastima duž Atlantika očekuju se talasi visine od osam do 10 metara, a u Parizu je na snazi upozorenje na jak vetar.

  Očekuje se da će u Francuskoj do petka ujutru biti obustavljen saobraćaj sa više aerodroma širom zemlje, kao i železničke linije.

  Zbog oluje zatvorene škole na jugu Engleske, otkazano na desetine letova sa amsterdamskog aerodroma

  Oluja „Kiran“ je pogodila i Veliku Britaniju, a u toku dana se očekuje i naglo pogoršanje vremena u Holandiji i pojedinim delovima zapadne Evrope.

  Britanska ostrva su pogođena jakom kišom, a južnu Englesku su zahvatili vetrovi brzine od 160 kilometara na sat, dolazeći iz pravca Francuske i kanala Lamanš.

  Izdata su žuta, narandžasta i crvena vremenska upozorenja, koja ukazuju na potencijalni rizik po život i imovinu.

  Stotine škola širom južne Engleske zatvoreno je zbog oluje i jake kiše, a obustavljene su i železničke linije, dok je vozačima na jugu i zapadu Velike Britanije preporučeno da izbegavaju priobalne puteve, preneo je Bi-Bi-Si.

  Žuti meteo alarm je na snazi u delovima Engleske, Škotske i Velsa.

  U oluji „Babet“ pre dve sedmice, koja je pogodila Veliku Britaniju, najmanje sedam osoba je poginulo, a na hiljade kuća je pogođeno poplavama.

  Najveće nevreme pogodiće istok, jug i jugoistok Engleske, prema prognozi meteorologa.

  Holandska avio-kompanija „KLM“ ukinula je danas desetine letova do i sa amsterdamskog aerodroma „Šipol“, jer se očekuje da će „Kiran“ pogoditi državu sa udarima vetra do 110 kilometara na sat.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Ranjen slovački premijer Robert Fico

  Slovački premijer Robert Fico ranjen je kada je na njega pucano u gradu Handlova, udaljenog 150 kilometara od Bratislave, javljaju slovački […]