• Omiljena destinacija za letovanje, pokazalo istraživanje

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Tri od četiri Evropljana nameravaju da putuju u narednih šest meseci, a najprivlačnije su mediteranske destinacije, pokazuje najnovije istraživanje.

  Uprkos ratu u Ukrajini i pandemiji koja još uvek nije završena, prema studiji Evropske komisije za putovanja, želja za putovanje postoji širom Evrope.

  Sve veći deo Evropljana (77 odsto) želi da putuje u periodu između aprila i septembra.

  Više od polovine (56 odsto) njih planira da poseti neku drugu evropsku zemlju, dok se 31 odsto odlučuje za domaća putovanja.

  Ispitanici iz Italije, Španije, Poljske, Velike Britanije i Nemačke pokazuju najveći optimizam u pogledu putovanja (80 odsto). Ali samo četvrtina Evropljana je u već rezervisala.

  Španija je najomiljenija destinacija među Evropljanima koji ovog leta putuju u inostranstvo, a slede Italija, Francuska, Grčka i Portugal.

  Kada je u pitanju način odmor, 22 odsto ispitanika želi odmor na suncu i plaži, a zatim slede odmori u gradu (15 odsto) i odmori na vodi ili obali (15 odsto).

  Većina Evropljana sa planovima putovanja namerava da ode na odmor od 4-6 noćenja (33 odsto) ili 7-9 noćenja (27 odsto).

  Samo 25 odsto će se odlučiti za putovanja od 10 noći ili duže, uglavnom porodičnih putnika, dok parovi preferiraju mikro putovanja do 3 noćenja.

  Svaki drugi putnik će avion izabrati za prevozno sredstvo do željene destinacije.

  Predsednik ETC-a Luis Arauho rekao je: „Naš izveštaj pokazuje da poverenje Evropljanja u putovanja raste sada kada je kovid 19 u velikoj meri postao deo naših života.“

  „Nove neizvesnosti na horizontu, odnosno tekući sukob u Ukrajini i rastući troškovi života, predstavljaju izazove za sektor putovanja. Međutim, ETC sa zadovoljstvom vidi da, uprkos ovim neizvesnostima, apetit za putovanja i dalje raste, a evropski turistički sektor ostaje otporan“

  Tri od četiri Evropljana nameravaju da putuju u narednih šest meseci, a najprivlačnije su mediteranske destinacije, pokazuje najnovije istraživanje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  EU uvodi velike promene za vozače

  Ministri saobraćaja država članica EU usvojili su zajedničko stajalište o novim pravilima u području bezbednosti na putevima, koja uključuju direktivu o vozačkim dozvolama i razmenu informacija.

  ChatGPT slavi prvi rođendan: Evo kako je u jednoj godini promenio svet

  ChatGPT je pokrenut 30. novembra 2022. godine, označavajući početak razdoblja koje mnogi opisuju kao revolucionarno doba veštačke inteligencije. Svega nekoliko dana nakon lansiranja, ChatGPT je doživeo izuzetnu popularnost i za kratko vreme se svrstao u jedan od najpopularnijih softvera na planeti.

  Grčka povećava turističke takse

  Grčka vlada namerava da poveća turističke takse i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.