• Potpuno pomračenje Sunca 8. aprila – Zašto je značajan ovaj fenomen i odakle će se videti?

  Potpuno pomračenje Sunca, odnosno savršeno poravnanje Zemlje, Meseca i Sunca desiće se 8. aprila i videće se iz Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Potpuno pomračenje Sunca 8. aprila – Zašto je značajan ovaj fenomen i odakle će se videti?
  Foto: Pixabay

  Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i „Jutjub“ kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), prenosi Skaj njuz.

  Za razliku od delimičnog, potpuno pomračenje Sunca potamni nebo kao da je sumrak i omogućava da se vidi korona Sunca, odnosno njegova atmosfera jarke bele boje.

  „Potpuno pomračenje Sunca je jedan od najlepših prizora u prirodi i možda je retko bilo gde u galaksiji“, rekao je profesor astrofizike na Univerzitetu Oksford Kris Lintot.

  Naučnici iz NASA su posebno zainteresovani za nova saznanja o koroni Sunca koja će se možda dobiti kada pošalju istraživačke avione na visinu od oko 15 kilometara za vreme pomračenja.

  Korona Sunca je misterija naučnicima jer je više stotina puta toplija od površine Sunca i izvor solarnih vetrova.

  Očekuje se da će i stotine građana učestvovati u izučavanju ovog fenomena, merenjem stišavanja ptica i drugih životinja, pada temperature na Zemlji i efekta na kanale komunikacije.

  Ovo pomračenje je neobično jer, iako se inače vidi sa istog mesta jednom na svakih 375 godina, u državi Ilinois će biti vidiljivo drugi put posle samo sedam godina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet