• Požar u jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji u Njujorku, obim štete nije poznat

  Požar je zahvatio Teslin naučni centar u Vordenklifu, jedinu Teslinu preostalu laboratoriju na Long Ajlendu u Njujorku, saopštila je američka policija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Požar u jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji u Njujorku, obim štete nije poznat
  Foto: 013info

  Prema saopštenju policije okruga Safolk, poziv je stigao u utorak oko 17 sati po lokalnom vremenu, zbog požara na zgradi na raskrsnici Robinsonove i Tesline ulice u Ist Šoremu.

  Teslin naučni centar je mesto gde se nalazi jedina preostala laboratorija srpskog naučnika Nikole Tesle.

  Jedan vatrogasac je povređen i hospitalizovan, dok se borio sa požarom, prenose lokalni mediji, navodeći da obim štete još nije poznat.

  Tesla je živeo u Šoremu otprilike tri godine, gde je napravio revolucionarna otkrića u oblasti električne energije i bežične tehnologije.

  Zgrada je trenutno pod opsežnom rekonstrukcijom.

  Direktor centra Mark Alesi je u četvrtak na Gala donatorskoj večeri, na kojoj su bili i ambasador Ljiljana Nikšić i generalni konzul u Njujorku Vladimir Božović, rekao da im je čast što ih najveće kompanije poput Gugla, Amazona, Majkrosofta i mnogih drugih iz Silicijumske doline, kao i direktori velikih multinacionalnih korporacija, ali i Fondacije Ilona Maska, podržavaju u daljoj konzervaciji i rekonstrukciji Tesline laboratorije.

  Upravo povodom izgradnje novog tornja, članovima borda ovog centra obratio se Ilon Mask i izrazio spremnost da podigne planetarno najveći toranj na mestu Teslinog tornja čija je gradnja počela 1901. godine.

  U kompleksu je bilo u toku uklanjanje svih objekata koji nemaju istorijski značaj, a plan je bio da do juna bude otvoren Centar za posetioce.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Jak zemljotres na Kritu

  Zemljoters jačine 5,3 jedinica Rihterove skale dogodio se jutros na Kritu, saopštio je Evromediteranski seizmološki […]

  Pesma Evrovizije dogodine u Bazelu ili Ženevi

  Švajcarski javni servis SRG SSR objavio je da će se Pesma Evrovizije sledeće godine održati u Bazelu ili Ženevi. Konačna odluka o gradu koji će ugostiti evropske muzičare biće doneta do […]

  Nikad viša cena zlata

  Cena zlata danas, 17. jula je dostigla istorijski maksimum u azijskoj trgovini od 2.478 dolara za […]