Proizvedena poslednja Mocart kugla
Poslednja Mocart kugla, od 17, 1 grama čokolade s jezgrom koju čini mešavina marcipana, pistaći i nugata, proizvedena je 5. decembra i tako je obeležila kraj jedne ere koja je trajala 127 godina.
Prazni podovi i proizvodne hale, pusti hodnici, mašine koje godinama ne rade – sve prekriveno slojem prašine i praćeno mirisom oproštaja, piše Kurier.at.
Fabrika u Gredigu, u kojoj je kompanija „Salcburška čokolada” proizvodila „Pravi Salcburger Mozartkugeln”, biće zauvek zatvorena.
Vlasnik svih prava na ovaj simbol austrijske tradicije, korporacija Mondelez, obustavila je proizvodnju u Austriji. U planu je preseljenje proizvodnje u Poljsku ili Češku, ali detalji ostaju nejasni.
U junu, nakon turbulentnih prethodnih godina, najavljen je konačan završetak rada kompanije.
Neke od mašina koje su ovde i još uvek rade imaju istorijsku vrednost. To čini ovaj spektakl koji se ovde odvija još šarmantnijim: početna masa dolazi iz kotla za pečenje marcipana na pokretnu traku, provlači se kroz kalup i prolazi kroz dva rezervoara napunjena svetlim i tamnim nugatom. Dodaje se malo šećera i prelazi na sledeću stanicu, gde se unutrašnjost formira u kuglice i ohladi pre nego što se male, okrugle stvari prevrnu na poslužavnik i prime ih ruke radnika.
Zatvaranje fabrike izazvalo je nezdovoljstvo kako među radnicima tako i u lokalnoj zajednici. Broj radnika je smanjen sa 160 na 40 zaposlenih, a preostali će svoje radno mesto napustiti do kraja godine.
Kompanija se nije oporavila još od 2021. kada je otišla u bankrot zbog rasta cena sirovina, energije i goriva.