• Punjači se će prodavati odvojeno od uređaja

  Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, digitalni foto-aparati, slušalice, ručne konzole za video-igre, prenosivi zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prenosivi navigacijski sistemi i slušalice koje se prodaju u Evropskoj uniji (EU) moraće da imaju univerzalnu USB utičnicu za punjenje, tipa C.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Punjači se će prodavati odvojeno od uređaja
  Foto: Pixabay

  Od proleća 2026. godine to će da važi i za laptop računare, saopšteno je iz Odbora za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta. Punjači će moći da se prodaju odvojeno od uređaja, što će biti označeno piktogramom, na osnovu kojeg će potrošač moći da odluči da li će da kupi novi uređaj s punjačem ili bez njega.

  Nova pravila donose i nalepnice sa specifikacijom kapaciteta punjenja s podacima o minimalnoj i maksimalnoj snazi potrebnoj za efikasno punjenje elektronskih uređaja. U EU svake godine gotovo 13 tona punjača završi na otpadu, što je zabrinjavajući podatak. Procenjuje se da potrošači na kupovinu dodatnih punjača potroše oko 250 miliona evra godišnje, a kupci se vrlo često žale na cene uređaja koji se prodaju bez punjača. Već godinama se u Evropskom parlamentu bore za donošenje novih propisa, što je sada i zvanično velika prednost za sve građane koji su do sada morali da kupuju različite punjače za uređaje i većina ima pune fioke starih modela.

  Iz Odbora za zaštitu potrošača su rekli da je vrlo važno da potrošači u budućnosti prilikom kupovine novih uređaja budu jasno i nedvosmisleno informisani o tome da li kupuju proizvod s punjačem ili bez njega. Takođe, ne bi trebalo da se događa da cena tog uređaja bude ista i kada se prodaje s punjačem ili kada je bez njega. Kako je rečeno, prosečna cena punjača je oko 35 evra, pa se smatra da bi trebalo da uređaji za toliko pojeftine budući da više neće obavezno sadržati i punjač.

  Inače, već godinama je EU proizvođačima prepuštala da sami smisle zajedničko rešenje oko jedinstvenog punjača, ali to nije bilo moguće, jer su se mahom protivili ovoj novini. Zato je Veće EU odlučilo da pokrene pregovore sa Evropskim parlamentom kako bi USB-C postao univerzalni punjač, čime bi se znatno smanjila količina elektronskog otpada.

  Jedinstveni punjač će sigurno dovesti do smanjenja elektronskog otpada, a kada je reč o potrošačkoj elektronici, predviđa se da će globalna prodaja obnovljenih mobilnih telefona i računara do kraja 2024. godine dostići 65 milijardi dolara. Budućnost je, dakle, i u popravci postojećih uređaja, kako bi se još smanjile količine otpada. Kako je „Politika” već pisala, u EU se godišnje proda čak 210 miliona pametnih telefona. Oko 77 odsto građana više voli popravku nego kupovinu novog proizvoda, a u slučaju kvara tek 11 odsto uređaja se popravi, a ostali se bace. To stvara veliku štetu za životnu sredinu, ali i udar na budžet građana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]