• Putevima Anda i Amazona – neobični predeli Južne Amerike

  Smeštena između Atlantskog i Tihog okeana, Južna Amerika je kontinent zadivljujućih prirodnih lepota i kulturne raznolikosti. Proteže se od džungle Amazonije na severu do Patagonije na jugu i predstavlja mesto fantastičnih pejzaža koji su vekovima privlačili istraživače i putnike.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Putevima Anda i Amazona – neobični predeli Južne Amerike
  Foto: Pixabay

  Reka Amazon, Andi, neobični glečeri i jezera, u Južnoj Americi je sve u znaku uzbuđenja i pustolovine. U ovim predelima svaka aktivnost postaje zanimljivija, i priznajmo – fotogeničnija. U dvanaest zemalja na ovom egzotičnom kontinentu možete videti mnogo različitih terena. Bez obzira da li se nadate da ćete posetiti živopisne gradove u Kolumbiji ili neke od najpoznatijih svetskih znamenitosti u Peruu, u Južnoj Americi vas čeka mnogo zapanjujućih mesta.

  Andi – kolosalno čudo prirode

  Kolosalno je bez svake sumnje prava reč da se opišu veličanstveni Andi. Kao najširi planinski lanac na planeti, protežu se na preko 7.000 kilometara i smatraju se monumentalnim. Istraživači, geolozi i antropolozi su saglasni oko toga da su Andi odigrali centralnu ulogu u oblikovanju identiteta Južne Amerike.

  Andi prolaze kroz više zemalja, uključujući Kolumbiju, Ekvador, Peru, Boliviju, Čile i Argentinu. Sa svojim impresivnim vrhovima prekrivenim snegom, ovaj planinski venac izaziva strahopoštovanje kako meštana tako i turista iz celog sveta. Međutim, pored prekrasnih vidika i u svakom smislu te reči dramatičnih pejzaža, Andi su prava riznica kulturnog nasleđa. Na ovim velikim nadmorskim visinama nekada su živele drevne civilizacije poput Inka, o čemu svedoči zaostavština u vidu arhitekture, poljoprivrede i duhovnosti. Dovoljno je pogledati Maču Pikču i njegovu „terasastu“ strukturu i polja da se razume (ili barem nasluti) snalažljivost i domišljatost drevnih naroda.

  Važno je reći da Andi utiču i na savremenu južnoameričku kulturu, sa tradicionalnim običajima, muzikom i umetnošću koji crpe inspiraciju iz prirodne lepote regiona.

  Amazon – bujno zelenilo prašume

  Na suprotnoj strani kontinenta nalazi se impresivna i još potpuno neistražena Amazonija. Amazonska prašuma je istinski sinonim za Južnu Ameriku, jer zauzim oko 40% njene teritorije. Prostire se na oko 5,5 miliona kilometara kvadratnih i najveća je prašuma na svetu. Njeno bujno zelenilo skriva zapanjujući biodiverzitet – mnoge biljne i životinjske vrste koje ovde stanuju ne mogu se naći nigde drugde na Zemlji. Procenjuje se da je prašuma dom za više od 40.000 biljnih vrsta i čak 1.300 vrsta ptica.

  Reka Amazon, druga najduža reka na svetu, vijuga kroz ovo zeleno carstvo, ulivajući život u čitav predeo i ujedno neguje autentične kulturne tradicije među domorodačkim stanovnicima. Narodi koji su živeli uz reku generacijama su negovali različite jezike, običaje i način života. U sve se možete uveriti i sami ako rezervišete krstarenje rekom ili odsednete u nekoj eko kući i zaista doživite ovo prirodno čudo sveta.

   

   

  Pampas i Patagonija – plodne ravnice gaučosa

  Možda se geografska raznolikost Južne Amerike najviše ogleda u dva kontrastna pejzaža na njenom samom jugu – Pampasu i Patagoniji. Plodne ravnice Pampasa, koje prvenstveno obuhvataju Urugvaj i Argentinu, središte su poljoprivrede, a pogotovo stočarstva. Ova je grana poljoprivrede bila ključna u oblikovanju privrede, ali i kulture regiona. Duh Pampasa i njegovog prepoznatljivog stila života najbolje simbolizuju gaučosi, južnoamerički kauboji obučeni u pončo, široke pantalone (bombačas) sa obaveznim lasom oko pojasa.

  Nasuprot Pampasu stoji Patagonija, zemlja neukroćene divljine. Njeni su tereni neravni, obuhvataju glečere, flordove i čuvenu Ognjenu zemlju. Ne treba da iznenadi što je Patagonija jedna od najatraktivnijih destinacija za pustolove, istraživače i sve prirodne naučnike. Njeni jedinstveni pejzaži su pravi primer netaknute lepote naše planete.

  Prirodne atrakcije Južne Amerike

  Raskošnim i veličanstvenim predelima Južne Amerike lako je ostati zadivljen. No postoje pojedina mesta koja posebno privlače turiste:

  Najveća slana pustinja – Salar de Ujuni (Bolivija)

  Salar de Ujuni nalazi se u Boliviji i najveća je slana pustinja na svetu. Verovatno ste već imali prilike da vidite fotografije ovog spektakularnog pejzaža tokom vlažne sezone. Kada kiša padne na ovu ogromnu slanu površinu, prostor postaje ogledalo koje reflektuje nebo. Međutim, čak i tokom sušnih perioda vredi otići u obilazak, jer tada Salar de Ujuni podseća na savršeno horizontalni list heksagonalnih slanih pločica.

  Impresivno čudo naroda Inka – Maču Pikču (Peru)

  Prema svedočenjima turista koji su obišli Maču Pikču, iako je to jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti na planeti, ništa vas ne može pripremiti na njegovu lepotu i veličanstvenost. Postoje mnogi turistički izleti koji se organizuju veoma rano, za sve zaljubljenike u lepo koji bi da vide izlazak sunca i prvu jutarnju svetlost koja pada na ruševine drevnog naroda Inka.

  Pročitajte i: 4 zlatna pravila za putovanje avionom.

  Plivanje sa ajkulama oko ostrva Malpelo  (Kolumbija)

  Ostrvo Malpelo nalazi se na oko 500 km udaljenosti od zapadne obale Kolumbije. Pod zaštitom je UNESCO-a od 2006. godine, uključujući i morsko okruženje, koje je poznato kao jedno od najboljih svetskih ronilačkih lokacija. Pustolove koji traže dodatnu dozu adrenalina za ronjenje, posebno će obradovati činjenica da ovde mogu plivati sa ajkulama. Naime, u ovim vodama su zabeležene agregacije od 200 ajkula čekićara i 1.000 svilenkastih ajkula. Uzbudljivo, zar ne?

  Prestonica zabave – Rio de Žaneiro (Brazil)

  Ne samo da je jedan od najlepših gradova u Južnoj Americi, Rio de Žaneiro važi za jedan od najlepših na svetu. Ovaj nezvaničan status brazilska metropola stekla je sasvim zasluženo, zahvaljujući svom spektakularnom prirodnom okruženju i plažama svetske klase. Ne postoji ništa poput izležavanja na pesku Kopakabane ili Ipaneme, podno kultne planine Šećerna glava dok u pozadini odjekuju zvuci grada. Još ako svoje putovanje kroz Južnu Ameriku isplanirate u vreme održavanja čuvenog karnevala, apsolutno ćete se zaljubiti u ovaj živopisan kutak sveta.

  Zavičaj Ajmara – Jezero Titikaka (Bolivija i Peru)

  Titikaka se proteže se preko granice Bolivije i Perua i poznato je kao najviše slatkovodno jezero na svetu (3.812m.nv.). Turisti se mogu voziti kajakom po mirnim vodama ili krenuti u obilazak čamcem do malih ostrva, kao i da posete plutajuća ostrva Uroš — drevno naselje Ajmara izgrađeno na vrhu ostrva u potpunosti od trske totore. Atraktivnosti jezera bez svake sumnje doprinosi legenda da je upravo ono zavičaj Bogova.

  Bučne vode Južne Amerike –Vodopadi Iguazu (Argentina i Brazil)

  Smešten na granici između Argentine i Brazila, vodopadi Iguazu su jedno od najupečatljivijih mesta na svetu – i vizuelno i akustično (ovde možete čuti šta su zaista glasne vode). Sistem od više od 200 kaskada koje dostižu visinu i do 80 metara može se posmatrati sa okolnih šetališta i staza. Za avanturiste postoje opcije skakanja sa splava, kao i jedrenje vodama pored vodopada.

  Kultura Južne Amerike predstavlja impresivnu kombinaciju autohtonih, kolonijalnih i svetskih uticaja. Svedočanstvo kulturne raznolikosti kontinenta, gde tradicija i novine iz savremenog društva uporedo traju, udruženo sa prirodnim lepotama – to su zemlje Južne Amerike koje poput magneta privlače ljubitelje putovanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Obeležava se Dan planete Zemlje

  Danas se obeležava Dan planete Zemlje, međunarodna inicijativa kojoj je glavni cilj da se podigne svest o zaštiti životne sredine i očuvanju planete. […]

  Koliko košta putarina u Srbiji i zemljama regiona?

  Kako je došlo lepo vreme i bliže se brojni praznici, sve više ljudi planira putovanja, što po našoj zemlji, što po inostranstvu. Međutim, ukoliko neko na put kreće sopstvenim automobilom, […]