• Srbija na listi vodećih pesimista, građani ne očekuju bolju 2024. godinu

  U pogledu očekivanja da li će predstojeća godina biti bolja ili lošija od 2023, Srbija se našla na listi vodećih pesimista, pozakao je izveštaj međunarodne asocijacije Galup Internejšenal Redovno „Kraj godine i očekivanja“, koji je danas objavljen.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija na listi vodećih pesimista, građani ne očekuju bolju 2024. godinu
  Foto: Pixabay

  Prema tom izveštaju, čak osam od 10 građana sveta strahuje od potencijalnog nuklearnog rata, ocenjujući rizik od toga kao umeren ili visok,

  Većina predviđa ekonomske teškoće umesto prosperiteta, iako je najgori ekonomski pesimizam prošao s pandemijom virusa korona.

  Istraživanje pokazuje da se sledeća godina ne očekuje sa optimizmom, a Srbija se našla na listi vodećih pesimista. Svaki četvrti stanovnik planete očekuje mirniju 2024. godinu, ali dvoje od petoro očekuju suprotno – problematičniju godinu.

  Pre nekoliko godina, globalni indeks mira imao je gotovo jednake udele optimista i pesimista, dok je sada rat u Ukrajini pojačao strahove širom sveta. U samoj Ukrajini 26 odsto očekuje mirniju godinu, 33 odsto – problematičniju i 36 odsto očekuje istu, dok ostali nisu mogli da procene. U Rusiji, 12 odsto očekuje mirniju godinu, 35 odsto problematičniju, a 29 odsto istu.
  Zapad je generalno zabrinut, dok više zemalja na jugu i istoku, poput Avganistana i Indonezije ima 68 odsto pozitivnih očekivanja. U kontekstu rata u Ukrajini, dve petine ljudi sada vidi visok rizik od upotrebe nuklearnog oružja, a gotovo da je jednak udeo umerenih procena rizika i samo 14 odsto koji ne vide nikakav rizik. Većina u Sjedinjenim Američkim Državama smatra rizik pre svega umerenim, dok su u Rusiji stavovi slični prošlogodišnjim, pa 40 odsto smatra da je rizk umeren, naspram 20 odsto koji smatraju da je rizik visok. Čak 39 odsto svetske populacije očekuje bolju narednu godinu, dok 26 osto očekuje lošiju, dok skoro 30 odsto očekuje istu godinu kao prethodnu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]