• Sutra je Svetski dan kokica

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sutra se obeležava Svetski dan kokica. Bioskop, šetnju gradskim ulicama, dobru utakmicu – danas ne možemo ni da zamislimo bez ove, kako mnogi smatraju, zdrave grickalice. Retko ko može da odoli omamljujućem mirisu sveže iskokanog kukuruza. Danas ih najčešće jedemo slane, ali i sa raznim začinima, prelivene puterom, čokoladom, karamelom… Obojene… U široku upotrebu ušle su još u 19. veku. Neki ih primenjuju i kao laganu večeru.

    Pre pronalaska aparata, kokice su pravljene u kućnim uslovima, u dubokoj. dobro nauljenoj šerpi, uz nezaobilazno jako treskanje, dok nemirna zrna kukuruza ne počnu da skaču, i iskaču na sve strane. Nekada su se pravile i iznad vatre u žičanim sudovima. Danas su aparati nezaobilazni dekor gradskih šetališta, ali i kao mali slatki retro uređaji za kućnu upotrebu.

    Prvi aparat za kokice osmislio je Čarls Kritors koji je je svoju spravu za pečenje kikirikija redizajnirao i isprobao u svojoj radnji još 1885. godine. Zanimljivo je da je i ovaj aparat, kao i svi u zlatnoj eri parnih mašina, takođe pokretao mali parni mehanizam. Svoj izum, Kritors je predstavio i na Svetskom sajmu u Čikagu, gde je doživeo veliki uspeh. Sve ostalo je istorija! A da je tako svedoče nadaleko čuveni Muzej kokica Viandot i Antički muzej kokica J.H. Fentres.

    Od tada, u upotrebi našli su se pokretne mašine za pravljenje kokica koje su vukli konji, aparati na električni pogon, kao i oni za masovnu upotrebu, prilagođeni bioskopskoj publici. I dan danas, u hram velike iluzije se ne ulazi bez nezaobilaznih kokica, i pored njihove astronomske cene.

    Sutra se obeležava Svetski dan kokica. Bioskop, šetnju gradskim ulicama, dobru utakmicu – danas ne možemo ni da zamislimo bez ove, kako mnogi smatraju, zdrave grickalice. Retko ko može da odoli omamljujućem mirisu sveže iskokanog kukuruza. Danas ih najčešće jedemo slane, ali i sa raznim začinima, prelivene puterom, čokoladom, karamelom… Obojene… U široku upotrebu ušle su još u 19. veku. Neki ih primenjuju i kao laganu večeru.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet