Švajcarci na korak od beskonačne proizvodnje čokolade iz delića zrna kakaa
Za mnoge je čokolada neizostavan deo praznika, ali i ostalih dana u godini. Međutim, uzgoj klasičnog kakaa ima gorke strane.
Foto: Pixabay
Shodno tome, jedna švajcarska startap kompanija radi na alternativi – proizvodnji praha kakaa u bioreaktoru.
Reč je o kompaniji „Food Brewer“, čiji je sastav kakaa poslovna tajna. Ono što nije tajna jeste da se iz kostarikanskog kakaa izdvajaju ćelije koje u bioreaktoru ponovo narastu, odnosno dobija se prah kakaa iskoristiv za proizvodnju čokolade ili nekog namaza. Cilj Food Brewera je da se industrijalizuje ovakav način proizvodnje praha kakaa.
Prema rečima suosnivača spomenutog startupa Kristijana Šauba, ovaj proces se može koristiti za beskonačnu proizvodnju čokolade, i to samo iz delića zrna kakaa. Sa Šaubom, koji je inženjer, rade i oni koji su se bavili proizvodnjom piva jer je njihovo iskustvo itekako dobrodošlo. „Food Brewer“ će se u doglednoj budućnosti posvetiti i uzgoju žita.
Međutim, pre toga žele da industrijalizuju proizvodnju praha kakaa u bioreaktoru. Kako bi uspeli u tome, testiraju zrna kakaa koja su posebno pogodna za poizvodni proces. Šaub smatra da će i uspeti u svom naumu.