• Švajcarci na korak od beskonačne proizvodnje čokolade iz delića zrna kakaa

    Za mnoge je čokolada neizostavan deo praznika, ali i ostalih dana u godini. Međutim, uzgoj klasičnog kakaa ima gorke strane.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Švajcarci na korak od beskonačne proizvodnje čokolade iz delića zrna kakaa
    Foto: Pixabay
    Shodno tome, jedna švajcarska startap kompanija radi na alternativi – proizvodnji praha kakaa u bioreaktoru.
     
    Reč je o kompaniji „Food Brewer“, čiji je sastav kakaa poslovna tajna. Ono što nije tajna jeste da se iz kostarikanskog kakaa izdvajaju ćelije koje u bioreaktoru ponovo narastu, odnosno dobija se prah kakaa iskoristiv za proizvodnju čokolade ili nekog namaza. Cilj Food Brewera je da se industrijalizuje ovakav način proizvodnje praha kakaa.
    Prema rečima suosnivača spomenutog startupa Kristijana Šauba, ovaj proces se može koristiti za beskonačnu proizvodnju čokolade, i to samo iz delića zrna kakaa. Sa Šaubom, koji je inženjer, rade i oni koji su se bavili proizvodnjom piva jer je njihovo iskustvo itekako dobrodošlo. „Food Brewer“ će se u doglednoj budućnosti posvetiti i uzgoju žita.

    Međutim, pre toga žele da industrijalizuju proizvodnju praha kakaa u bioreaktoru. Kako bi uspeli u tome, testiraju zrna kakaa koja su posebno pogodna za poizvodni proces. Šaub smatra da će i uspeti u svom naumu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Cena kakaa na vrhuncu: Da li čokolada postaje luksuz?

    Čokolada bi lako mogla da postane ozbiljan luksuz: kakao je poslednjih meseci drastično poskupeo. Pritom oni koji uzgajaju kakaovac, biljku od koje se dobija kakao, od toga nemaju gotovo nikakvu […]