• SZO: Sve manje pušača u svetu

  Danas u svetu puši ili na drugi način uživa u duvanu svaki peti žitelj planete, dok je tokom 2000. godine svaki treći čovek bio zavisnik od duvana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  SZO: Sve manje pušača u svetu
  Foto: Pixabay

  Trend opadanja uživanja u ovom, za zdravlje pogubnom, zadovoljstvu se nastavlja, navodi se u danas publikovanom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o upotrebi duvana u periodu od 2000. do 2030. godine.

  U dokumentu se naglašava da je lane 1,25 milijardi ljudi, starosti iznad 15 godina, uživalo u duvanskim produktima, dok je početkom stoleća u svetu bilo 1,34 milijarde korisnika.

  Projekcije ukazuju da će se, uprkos povećanju planetarne populacije, broj zavisnika od duvana u 2030. godini smanjiti na 1,2 milijarde.

  U izveštaju se navodi da je najveći broj pušača danas lociran u Jugoistocnoj Aziji i Evropi i da je broj zavisnika blizu jedne četvrtine ukupnog stanovništva na tim prostorima, uz naznaku da se broj korisnika duvanskih proizvoda i dalje povećava u Egiptu, Jordanu i Indoneziji.

  Navodi se da je ovaj izveštaj nepotpun i da je realan broj uživalaca duvana u svetu verovatno znatno veći, jer više od 70 zemalja sveta nije poslalo najnovije podatke i informnacije o kretanju broja zavisnika.

  Svetska zdravstvena organizacija, uprkos raspoloživim podacima koji govore o padu broja pušača, upozorava da će globalno smrtnost od ove štetne navike ostati na približno istom nivou. Svake godine, dodaje se, od posledica konzumiranja duvana u svetu umre osam miliona ljudi, ali i 1,3 miliona nepušača, koji su izloženi duvanskom dimu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet