• Urađena prva vantelesna oplodnja belog nosoroga

  Kritično ugroženi severni beli nosorog mogao bi da bude spasen od izumiranja nakon što su naučnici izvršili prvu uspešnu vantelesnu oplodnju ove vrste.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Urađena prva vantelesna oplodnja belog nosoroga
  Foto: Pixabay

  Nakon što je poslednji mužjak severnog belog nosoroga, Sudan, uginuo 2018. godine, izgledalo je da je nestanak ove vrste neminovan. Ostale su samo dve neplodne ženke severnih belih nosoroga, Fatu i Nadžin, koje su pod 24-satnom zaštitom u rezervatu u Keniji, prenosi Gardijan.

  Međunarodni tim istraživača iz „BioRescue“ – konzorcijuma, koji podržava nemačka vlada sa ciljem da zaustavi izumiranje, izvršio je prve uspešne transfere embriona kod južnih belih nosoroga.

  U septembru 2023. godine, naučnici su preneli dva embriona južnog belog nosoroga u surogate u rezervat „Ol Pejeta Conservancy“ u Keniji, što je rezultiralo uspešnom trudnoćom. Iako se obično koristi kod ljudi, konja i krava, metoda nikada ranije nije korišćena kod nosoroga.

  Posle prvog uspešnog transfera embriona belog nosoroga, otac i trudna majka uginuli su nakon što su dobili retku, nepovezanu bakterijsku infekciju kada je fetus bio star 70 dana.

  Međutim, istraživači su rekli da je trudnoća dokaz da tehnika može da funkcioniše. Tomas Hildebrant, šef projekta „BioRescue“ i profesor na Lajbnic institutu za istraživanje zooloških vrtova i divljih životinja, rekao je da je ova tehnika ključni korak u spasavanju severnog belog nosoroga.

  „To što je proces funkcionisao kod nosoroga predstavlja veliki napredak Ljudi su jednostavni! Radimo sa sisarom od dve i po tone“, dodao je on.

  Do maja ili juna ove godine naučnici planiraju da implantiraju prvi embrion severnog belog nosoroga. Embrioni severnog nosoroga su stvoreni korišćenjem sperme prikupljene od dva sada mrtva mužjaka i jajašca prikupljenih od Fatua. Njih će u Keniji nositi surogat južnog belog nosoroga. Ostalo je samo 30 embriona, uskladištenih u tečnom azotu na -196 stepeni Celzijusa u Berlinu (Nemačka) i Kremoni (Italija). Nosorogu surogatu se embrion ubrizgava kroz anus.

  Ako 16-mesečna trudnoća bude uspešna, to bi bio prvi severni beli nosorog rođen od 2000. To bi takođe moglo da otvori put za očuvanje sumatranskog nosoroga, kojih u divljini ima oko 40. Istraživači su rekli da bi izvršili više transfera embriona ako prva trudnoća prođe dobro, što znači da bi čak šest mladunaca severnih belih nosoroga moglo da se rodi u kratkom periodu.

  Naučnici su naveli da bi za mladunce bilo važno da upoznaju Fatu i Nadžina dok su još živi, da nauče kako da se ponašaju kao severni beli nosorog. Međutim, čak i ako se rodi nekoliko mladunaca severnih belih nosoroga, oni neće biti dovoljno genetski raznoliki da bi proizveli održivu populaciju, rekao je Hildebrandt. Svih 30 preživelih embriona severnih belih nosoroga zasnovano je na jajima Fatu i spermi dva mužjaka.

  Ako se rodi više sisara, istraživači napominju da će nastojati da koriste uređivanje gena kako bi poboljšali genetičku raznolikost budućih potomaka, uzimajući i genetski materijal iz muzejskih uzoraka. Naučnici planiraju da implantiraju prvi embrion severnog belog nosoroga u maju ili junu, koji će nositi surogat južnog belog nosoroga u Keniji.

  „Planiramo da idemo u sve muzeje sa primercima severnog belog nosoroga. To nije samo naučni eksperiment, mi zaista želimo da ga vratimo“, rekao je Hildebrant.

  Prošle godine je objavljeno da se populacija južnog belog nosoroga povećala prvi put od 2012. godine, sa 15.942 na kraju 2021. godine na 16.803. Ali ostaje zabrinutost za njihov dugoročni opstanak.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]