• Usvojena direktiva kojom se potrošači u EU štite od nepoštenih manira proizvođača i trgovaca

  Evropski parlament usvojio je direktivu kojom se potrošači u Evropskoj uniji štite od nepoštenih manira proizvođača i trgovaca. Vesna Perinčić iz Unije potrošača rekla je za Jutarnji program RTS-a da je doneta odluka da se reši značajan problem: „Proizvodi traju određeno, programirano vreme, a posle moraju da se menjaju.“ To je iz ugla potrošača nedopustivo jer im se nameću veliki troškovi kupovine novih tehničkih proizvoda. Nedopustivo je i ekološki, objasnila je Perinčić i istakla da je u odnosu potrošača i prodavaca najvažnija transparentnost.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Usvojena direktiva kojom se potrošači u EU štite od nepoštenih manira proizvođača i trgovaca
  Foto: Pixabay

  Usvojen je predlog kojim će biti regulisana zabrana tzv.programiranih kvarova i ugrađenog roka trajanja proizvoda u EU, kaže Vesna Perinčić iz Unije potrošača.

  „Zaista je uočen veliki problem u svim zemljama, ne samo vezano za jedno područje. Proizvodi traju određeno vreme, programirano vreme, a posle moraju da se menjaju. To je prepoznato kao nedopustivo i sa stanovišta potrošača jer im se nameću veliki troškovi obnove tih tehničkih proizvoda, takođe i sa stanovišta zaštite životne sredine“, rekla je Perinčić.

  Perinčić objašnjava da je potrebno da se regulativa, koja stupa za dve godine, usaglasi sa propisima i predlozima ali i sa proizvođačima, koji nisu oduševljeni zbog toga.

  Kupci će lakše donositi odluku o kupovini određenog proizvoda

  Sve lažne tvrdnje o ekološkoj ispravnosti proizvoda, uštedi energije i programiranom roku trajanja, odnosno programiranim kvarovima će biti proverene i regulisane.

  „Sada će proizvodi morati da imaju tačno vidljivu oznaku koji je rok trajanja predviđen, dakle kolika je komercijalna garancija proizvođača, pa će onda potrošač moći da se lako opredeli u prodajnom objektu“, pojasnila je Perinčić direktivu EU.

  U propisima i Zakonu o obligacijonim odnosima Srbije, navodi se da kupac ima pravo da zahteva kako od trgovca, tako i od proizvođača da za sve vreme trajanja garantnog roka otkloni uočene nedostatke u funkcionisanju tehničkog proizvoda, objašnjava Perinčić.

  Evropsko udruženje za zaštitu potrošača navodi da su mašine za veš programirane da obave 2,5 hiljada pranja, televizori da rade 20 hiljada sati, mobilni telefoni dve godine, pegle četiri, a frižideri i šporeti od 7 do 10 godina.

  Transparentnost u odnosu potrošača i prodavca

  Tehnička roba treba da bude transparentno opisana, tvrdi Perinčić.

  „Najvažnija je transparentnost jer od potrošača se ne može očekivati da bude sumnjičav, dakle njemu moraju svi podaci biti jasno predočeni da bi napravio ekonomsku odluku koja je za njega najoptimalnija“, rekla je Perinčić.

  Izmena regulative EU se odnosi i na dvojni kvalitet robe što sagovornica takođe smatra nedopustivim jer potrošač očekuje da – ako je uzeo neku poznatu marku da je i kvaliteta kakav se i reklamira.

  „Svedoci smo da posebno na području srednje i istočne Evrope tehnički proizvodi, ali i ostali, prehrambeni, kao i hemija, kućna ili kozmetika – imaju znatno slabiji kvalitet nego, na primer, u Austriji ili u Nemačkoj“, zaključuje sagovornica iz Unije potrošača.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]