• Velika potražnja za sezonskim radnicima na Jadranskom primorju

    Prema istraživanju Infostuda, tržište rada u Srbiji suočava sa nedostatkom radne snage u gotovo svim nižekvalifikovanim zanimanjima. Sezonski poslovi u susednim zemljama postaju sve privlačnija opcija za naše radnike.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Velika potražnja za sezonskim radnicima na Jadranskom primorju
    Foto: Unsplash

    Poslodavci iz ovih zemalja su već aktivno u potrazi za kadrovima iz Srbije kako bi spremno dočekali letnju sezonu. To potvrđuju i aktuelni oglasi na Infostudu.

    Prema projekcijama hrvatskih stručnjaka i sindikata, u ovoj godini će u Hrvatskoj nedostajati između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Slična situacija je i u Crnoj Gori, gde Privredna komora procenjuje da će biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. Samo u Budvi, prema podacima Udruženja ugostitelja, biće potrebno najmanje 8.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu.

    Koja zanimanja su najviše tražena?

    Najveća potražnja je u sektoru ugostiteljstva. Traženi su konobari sa platama od 1.000 do 1.500 evra, barmeni koji mogu da zarade između 1.100 i 1.600 evra mesečno, kao i recepcioneri sa platama u rasponu od 1.000 do 1.400 evra. Posebno su cenjeni poslastičari, čije se zarade kreću od 1.200 do 1.600 evra.

    Što se tiče kuhinjskog osoblja, najveća potražnja je za kuvarima. Njihove plate se kreću od 1.800 do 2.500 evra, dok šefovi kuhinja mogu zarađivati i do 3.000 evra. Roštilj majstori mogu očekivati zarade od 1.400 do 1.900 evra. Pizza majstori takođe su traženi, i plate se kreću između 1.900 i 2.500 evra. Pomoćni kuvari zarađuju od 1.400 do 1.800 evra, dok pomoćni radnici u kuhinji mogu da računaju na iznose od 900 do 1.400 evra.

    U hotelijerstvu, značajna potražnja postoji za sobarima i sobaricama, gde se plate kreću između 900 i 1.400 evra. Takođe, hotelski fotografi mogu da zarade od 1.000 do čak 3.000 evra, u zavisnosti od iskustva i ugovorenih poslova.

    Ove pozicije su trenutno među najtraženijima, a visina zarade zavisi od iskustva, veština i samog poslodavca. Sezonski poslovi u turizmu pružaju priliku za solidnu zaradu, a mnogi poslodavci dodatno obezbeđuju smeštaj i ishranu, što značajno smanjuje troškove zaposlenih.

    Podaci Infostuda pokazuju da se najviše konkuriše na pozicije recepcionera, sobarica i pomoćnih radnika u kuhinji, dok najmanje kandidata ima za kvalifikovanije pozicije poput poslastičara, roštilj majstora, pizza majstora i kuvara. Ovaj trend dodatno potvrđuje rastući problem nedostatka stručne radne snage u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, koji je prisutan u celom regionu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Tinejdžeri iz Novog Sada napadnuti u Sarajevu

    Učenici iz Novog Sada, koji borave na razmeni u Sarajevu, sinoć su napadnuti u blizini Narodnog pozorišta u ovom gradu, a prema zvaničnim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona […]