• Venecija ograničava posetu turističkih grupa na 25 da bi zaštitila grad

  Venecija je danas najavila nova ograničenja u pogledu veličine turističkih grupa kako bi se smanjio pritisak masovnog turizma na taj italijanski grad.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Venecija ograničava posetu turističkih grupa na 25 da bi zaštitila grad
  Foto: Pixabay

  Počevši od juna, grupe ce biti ograničene na 25 osoba, što je otprilike polovina kapaciteta turističkog autobusa, navodi se u saopštenju gradskih vlasti Venecije, preneo je Glas Amerike.

  Gradska zvaničničnica zadužena za bezbednost, Elizabeta Peske, rekla je da je politika usmerena na poboljšanje kretanja grupa kroz istorijski centar Venecije, kao i na veoma posecena ostrva Murano, Burano i Torčelo.

  Grad je ranije najavio planove za testiranje nove naknade za jednodnevne izlete ove godine.

  Naknada od pet evra po osobi ce se primenjivati tokom 29 najtranzitnijih dana između aprila i sredine jula, uključujuci vecinu vikenda.

  Namenjena je regulisanju gužvi, podsticanju dužih poseta i poboljšanju kvaliteta života stanovnika Venecije.

  Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija je dva puta istakla uticaj turizma na ovaj grad kao glavni faktor zbog koga bi Veneciju trebalo staviti na Uneskovu listu ugroženih mesta svetske baštine.

  Grad je prvi put izbegao stavljanje na listu ugroženih ograničavajući broj velikih brodova za krstarenje kroz kanal Đudeka i ponovo u septembru kada je najavio uvođenje naknade za jednodnevne izlete, koja je odložena opadanjem turizma tokom pandemije kovida 19.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]