• Srbija sve više izvozi i direktore

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Srbija usluge više izvozi nego što uvozi, a brojke kažu da je počela da izvozi i direktore.
     
    Prema podacima iz prva dva meseca ove godine, Srbija je u suficitu od ukupno 182 miliona dolara. Rezultatu je doprinela pre svega domišljatost zaposlenih u informacionim delatnostima, ali i stručnjaci za profesionalno i menadžersko savetovanje. 
     
    Kompjuterske usluge su nam u januaru donele zaradu od 37, a u februaru 41 milion dolara.
     
    – Već dugo je suficit informacionih usluga veći nego što je to slučaj sa prehrambenom industrijom. Uspešniji su od izvoza voća i povrća. Već dugo oni postižu najbolji rezultat – kaže za Novosti ekonomista Ivan Nikolić.
     
    Menadžeri konsultanti su, po svemu sudeći, takođe značajan srpski izvozni adut u polju usluga. U januaru su bili u „plusu“ od 32, a u februaru 38 miliona dolara. Posle godina kada su strane kompanije na vodeće pozicije dovodili oproban kadar iz centrala, izgleda da se situacija preokrenula.
     
    Među poljima u kojima smo veći izvoznici nego uvoznici je i transport. U ovoj oblasti stranoj konkurenciji najviše beži prevoz putnika. Naše kompanije u inostranstvu prodaju karte vredne 22 miliona dolara, dok stranci u Srbiji inkasiraju devet miliona dolara. Na ovaj rezultat, delom utiče i pravilo da ukoliko strana kompanija pokreće međunarodnu autobusku liniju kroz Srbiju, mora da nađe partnera u našoj zemlji. Upućeni objašnjavaju da je veće interesovanje srpskih kompanija da voze u stranim zemljama, nego što su strane kompanije zainteresovane da voze kroz Srbiju. Domaći prevoznici su i cenovno konkurentniji.
     
    Kada je reč o prevozu robe, međutim, tu smo u februaru bili u „minusu“. Mi smo stranim kompanijama za ovaj posao platili 44 miliona dolara, a naše su izvezle ovu uslugu u vrednosti od 40 miliona dolara. Mesec ranije je odnos bio nešto povoljniji, imali smo suficit od šest miliona dolara.
     
    Najveći deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni među uslugama piše – turizam. Samo u februaru, naši građani su u inostranstvu potrošili 25 miliona dolara više nego posetioci Srbije. Stranci su u prednosti i kada je reč o naplati prava intelektualne svojine. Mi smo za to u februaru dali 13 miliona dolara više nego što su stranci platili našim autorima.
    Autor: Novosti

    Srbija usluge više izvozi nego što uvozi, a brojke kažu da je počela da izvozi i direktore.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija