• Maline u radnji sedam puta skuplje nego u otkupu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dok traje rat između malinara i hladnjačara, zbog niske otkupne cene maline, u supermarketima kilogram tog voća košta čak sedam puta više nego što trenutno dobijaju proizvođači.

     

    Pakovanje malina, od 125 grama, trgovci su, i to na popustu, pre nekoliko dana nudili za 100 dinara, dok je proizvođačka cena bila 120 dinara – ali po kilogramu.
     
    Proizvođači u Leskovcu tvrde da su čak prinuđeni da otkupljivačima maline prodaju po 100 i 80 dinara, umesto po 120 dinara koliko su koštale do pre tri dana. Dragan Miljković iz Bošnjaca, jedan od organizatora nedavnih protesta u Leskovcu, kaže da je „reč o osveti otkupljivača“.
     
    – Spustili su cenu, verovatno zato što smo digli glas, ali mi smo nemoćni – rekao je Miljković.
     
    Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, ističe da je pravo pitanje koliko je učesnika u lancu prodaje maline na kojoj kod nas najmanje zarađuju proizvođači.
     
    – Nemam komentar na tu cenu. Proizvođači treba da budu karika u lancu, a ne da svi gledaju kako od nas da kupe jeftino i prodaju što skuplje. Za mesec dana hoće da ostvare nenormalno veliku zaradu i to na štetu malinara koji rade cele godine. Ne znam koliko je onih koji su u lancu i koji bi da zarade. Oko 75 odsto proizvođača u Srbiji malinu predaju direktno hladnjačarima. Očigledno da postoji mnogo posrednika dok voće stigne do trgovaca – ističe Radović za Politiku. Kaže da je ove godine, zbog pada ponude, i drugo voće u Srbiji skuplje, ali da je tolika nadogradnja cena neobjašnjiva.
     
    Asocijacija okuplja 54 lokalna domaća udruženja i na stotine malih i velikih proizvođača koji glavni problem vide u samovolji hladnjačara koji dogovaraju cenu voća mimo tržišne logike. Sa druge strane, vlasnik hladnjače „Master fruts“, Rade Cvetić demantuje da je bilo kartelskog udruživanja hladnjačara.
     
    – To nema nikakve logike jer cenu određuje tržište. Ne možete se dogovoriti jer ima 560 hladnjačara u Srbiji, a ovde ne može da se dogovori troje ljudi a ne svi oni – rekao je Cvetić i dodao da su u sadašnjoj situaciji u problemu i proizvođači i hladnjačari. 
    Autor: Politika, Beta

    Dok traje rat između malinara i hladnjačara, zbog niske otkupne cene maline, u supermarketima kilogram tog voća košta čak sedam puta više nego što trenutno dobijaju proizvođači.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]